Gemeenteraad trekt knip voor herstel met instorten bedreigde Julianabrug

ALPHEN AAN DEN RIJN - De benodigde 2,15 miljoen euro die noodzakelijk is om de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn te repareren, komt op tafel. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. Op 27 januari valt het formele besluit, maar de raadsleden zijn unaniem voor.

Afgelopen juli werd de oeververbinding over de Oude Rijn op stel en sprong afgesloten, omdat er tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de Julianabrug scheuren waren ontdekt. De gemeente Alphen ontkende meer dan 2,5 maand lang dat de brug kon instorten, maar gaf begin oktober toe dat dit wel degelijk het geval was.

'Deze calamiteit was een verborgen gebrek', zei wethouder Kees van Velzen (CDA), die verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) verving, donderdagavond. 'Je mocht op die plek een 'wapening' verwachten, maar die was niet aangebracht.'

In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding op instorten stond. De constructie was door roest dermate aangetast, dat de brug kon bezwijken. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.

Een aantal jaren later is het echter opnieuw raak. De eerste scheuren werden in 2018 al ontdekt en in juli 2021 werd de brug abrupt afgesloten. Na een noodreparatie, door de boel te stutten, kon de weg onder de Julianabrug twee weken later later weer opengaan in afwachting van een structurele langetermijnoplossing

Nieuwe brug?

Oppositiepartijen SP (twee zetels) en RijnGouweLokaal (één zetel) willen de Julianabrug vervangen voor een nieuwe brug of tunnel, maar dat gaat niet gebeuren. Door nu een miljoenenbedrag uit te trekken voor 'robuust herstel' van de Julianabrug, kan de brug uit 1952 haar oorspronkelijke levensduur van 100 jaar behouden volgens het gemeentebestuur.

Lees ook: Minstens 1,5 miljoen euro nodig voor herstel van met instorten bedreigde Julianabrug