Gemeenteraad heeft besluit over Hazerswoude-Dorp genomen: nieuwe weg om Weidelanden komt er

Foto: Studio Alphen / Bing Maps

HAZERSWOUDE-DORP - Een laatste vergeefse poging donderdagavond vlak voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering. Bijna 1100 mensen hebben een petitie ondertekend die raadsleden ervan moet overtuigen niet in te stemmen met een weg om Weidelanden heen. Hun vurige wens: een tunnel onder Hazerswoude-Dorp. De poging strandde. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vier uur later besloten dat die weg om de nieuwbouwwoonwijk er komt. Ondanks zeventien insprekers vorige week, die het plan van tafel willen vegen.

Weidelanders kochten recent hun woning met een toezegging op vrij uitzicht op de polder. Dat verdwijnt door de nieuwe weg. Wie even verderop aan de Breitnerlaan woont, vreest dat de toename van het aantal auto's gaat leiden tot onveilige situaties in de woonwijk voor spelende kinderen. Voertuigen mogen op dit moment niet harder dan 30 kilometer per uur rijden over de stenen.

Maar de gemeenteraad vindt in ruime meerderheid dat dit plan 'het minst slecht' is van alle andere scenario's die in de voorbije jaren de revue hebben gepasseerd. De provincie Zuid-Holland heeft intussen de druk op de gemeente opgevoerd. Na vijf jaar vol getouwtrek, waarbij de ene na de andere mogelijke oplossing werd afgeschoten, moet voor 1 maart een knoop worden doorgehakt. Anders zou de provincie zijn eigen plan trekken. Het opnieuw uitstellen of blokkeren van het nu voorliggende besluit, was dan ook geen optie voor de raadsleden donderdagavond.

Mogelijk tóch links- en rechtsaf slaan op kruispunt

Het voornemen dat automobilisten straks niet meer vanaf de Gemeneweg beide kanten van de Dorpsstraat kunnen inslaan, komt mogelijk nog te vervallen. Op initiatief van het CDA is samen met Nieuw Elan, GroenLinks, D66, PvdA, Beter Alphen, SGP en Dorpen en Wijken Belangen een amendement ingediend - en aangenomen - die verkeerswethouder Kees van Velzen (CDA) oproept om zich bij de verdere, gedetailleerde uitwerking hard te maken om de huidige links- en rechtsaf rijstroken te handhaven.

Als het aan de provincie ligt kunnen automobilisten in de toekomst vanaf de Gemeneweg alleen nog de oostkant van Hazerswoude in. Wie aan de westzijde wil komen, moet dat via de nieuwe weg om Weidelanden doen. Het verkeer dat vanuit de Dorpsstraat komt en de Gemeneweg op wil, kan op het kruispunt alleen nog maar rechtdoor of naar het noorden rijden.

De afslag vanuit de Dorpsstraat naar de zuidkant van Hazerswoude-Dorp verdwijnt. Op de nieuw aan te leggen rotonde, een paar honderd meter verderop ter hoogte van de sportvelden, kan het verkeer dan keren om alsnog in de richting van Boskoop en Benthuizen te rijden.

Tunnel

Komt er dan nooit een tunnel? Als het aan de gemeenteraad ligt wel. Wethouder Van Velzen moet in samenspraak met bewoners onderzoek gaan doen naar de aanleg van een tunnel onder Hazerswoude-Dorp en de provincie ertoe bewegen dat die ondertunneling er op middellange termijn ook daadwerkelijk komt. Daarnaast wil de gemeenteraad dat een analyse gemaakt wordt naar de aanleg van een nieuwe weg aan de noordkant van Zoetermeer, richting snelweg A4, als alternatieve rijroute.

CDA (initiatiefnemer), Nieuw Elan, GroenLinks, D66, PvdA, SP, Beter Alphen, SGP en Dorpen en Wijken Belangen, die gezamenlijk een ruime meerderheid vertegenwoordigen, dienden een motie in om dit doel te bereiken. De provincie moet er door Van Velzen op aangedrongen worden dat de N209 wordt afgewaardeerd, mogelijk door de maximum snelheid van 80 kilometer per uur te verlagen, waardoor in de toekomst minder verkeer Hazerswoude-Dorp zal passeren.

Het is de bedoeling dat de beplanting in eventuele aan te leggen groenstroken langs de nieuwe weg om Weidelanden, wordt geleverd door de kwekerijen uit Greenport Boskoop. De VVD heeft daar met Nieuw Elan, CDA, PvdA, SP, ChristenUnie, SGP, RijnGouweLokaal en Dorpen en Wijken Belangen een motie toe (mede)ingediend.

Stemming gemeenteraad

Voor (37): Nieuw Elan (9), VVD (6), CDA (6), GroenLinks (4), D66 (3), PvdA (2), SP (2), ChristenUnie (2), Beter Alphen (1), SGP (1), Dorpen en Wijken Belangen (1).

Tegen (2): GroenLinks (1), RijnGouweLokaal (1).

(39 van de 39 raadsleden waren aanwezig)

Hieronder zijn de radio-interviews met raadsleden Bas van Polanen (VVD), Jeroen van Gool (CDA), Henk Goes (PvdA), Hans van Kuijk (SGP) en Peter Bontekoe (Dorpen en Wijken Belangen) te beluisteren.