Gemeenteraad in Alphen: minimum quorum, raadslid zoek en 10 miljoen euro

Gepubliceerd op 27 maart 2020 om 11.39 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraadsvergadering in Alphen aan den Rijn van donderdagavond was een historische. Vanwege de coronacrisis was een minimum aantal raadsleden aanwezig: twintig, oftewel de helft plus één. De burgemeester leidde de vergadering, maar de wethouders en het publiek bleven thuis.

'De wet staat niet toe dat gemeenteraadsvergaderingen op afstand plaatshebben. Dus om besluiten te kunnen nemen, moest het minimaal op deze manier doorgaan', legt D66-fractievoorzitter Gert van den Ham uit. Waar andere gemeenten beslissen om raadsvergaderingen uit te stellen, doet Alphen dat niet. Er worden enkel hamerstukken behandeld, zonder discussiemogelijkheden.

'Als je nu alles opschuift naar de tweede helft van dit jaar, krijg je een enorme berg waar je niet meer overheen kunt kijken. Dan vallen ook in die periode alle dan te nemen besluiten stil', voegt André de Jeu (Nieuw Elan) toe.

Ouderenzorg en Zwammerdam

Om de aanbestedingsprocedure voor het sociaal domein niet te dwarsbomen, werd het nieuwe beleid - inclusief het beschikbaar stellen van 10 miljoen euro om een tekort in de financiering van de huishoudelijke hulp en zorgondersteuning te dekken - vastgesteld. Ook werd het bestemmingsplan voor het nieuwe dorpshuis (multifunctionele accommodatie) in Zwammerdam aangenomen.

'Het is wel zo dat we over deze onderwerpen discussie hebben gehad. Dat is gebeurd in de commissievergaderingen voor het coronatijdperk. Iedereen, wellicht op een enkeling na, was het eens over het besluitvoorstel dat voorlag op deze onderwerpen', verklaart De Jeu de gang van zaken rond de besluitvorming.

Maar hoe door te gaan als deze coronasituatie langer aanhoudt? 'De gemeente is nu bezig om voor te bereiden dat we debatterende commissievergaderingen op afstand kunnen houden. Dan hoeven we alleen bijeen te komen voor de besluitvormende gemeenteraadsvergaderingen', stelt Van den Ham.

Eén raadslid te weinig

Toch ging het donderdagavond niet zonder slag of stoot. De vergadering kon alleen doorgaan bij (minimaal) twintig aanwezige raadsleden. Van te voren was afgesproken welke twintig raadsleden aanwezig zouden zijn, maar toen puntje bij paaltje kwam bleek Niels Uittenbogaart van Nieuw Elan niet te zijn op komen dagen.

'Geen idee waarom hij er niet was. Het zal een belangrijke reden hebben', reageert Uittenbogaarts fractievoorzitter André de Jeu. Uiteindelijk werd Caroline Blom van ChristenUnie gebeld of zij wilde komen. Toen Blom tien minuten later arriveerde op het gemeentehuis, kon de zes minuten durende gemeenteraadsvergadering van start gaan.

advertentie advertentie