Gemeenteraad neemt wethouder Van Zuylen onder vuur, extra debat op komst

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Erik van Zuylen (GroenLinks) ligt onder vuur in de gemeenteraad. Aanleiding is de volgens raadsleden slechte communicatie en participatie met inwoners over de regionale energiestrategie (RES). In een zogeheten interpellatiedebat moet de energie- en duurzaamheidswethouder onder meer met een feitenrelaas komen.

Om aan de (inter)nationale klimaatdoelstellingen te voldoen, vindt de regio Holland-Rijnland - een samenwerkingsverband tussen dertien regionale gemeenten waaronder Alphen, de provincie en waterschappen - dat zij een steentje moet bijdragen. In de voorbije jaren is daar op politiek niveau veel over gesproken. Ook werd de mening van burgers gevraagd via een enquête.

Juist op die vragenlijst is veel kritiek, omdat de te kiezen antwoorden burgers te veel in de richting van windmolens en zonneweides zouden hebben geduwd. Onderzoeksjournalisten hebben de enquête onder de loep genomen en er gehakt van gemaakt. Van Zuylen betwist de aantijgingen op zijn beurt en stelt dat de journalisten onwaarheden vertellen over het onderzoek.

Maar wethouder Van Zuylen heeft de gemeenteraad donderdagavond tijdens een commissievergadering er niet van kunnen overtuigen dat de onderzoeksjournalisten het niet bij het juiste eind hebben. Daarnaast zijn de verschillende dorpsoverleggen buitenspel gezet.

Donderdag

Meerdere politieke partijen hebben het interpellatiedebat aangevraagd. In de loop van aankomende week wordt duidelijk of een meerderheid van de gemeenteraad dat debat ook daadwerkelijk wil voeren. Als dat gebeurt, vindt het interpellatiedebat donderdag plaats tijdens de gemeenteraadsvergadering vlak voordat het debat over de RES gevoerd wordt.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Erik van Zuylen te beluisteren waarin hij uitgebreid ingaat op de aantijgingen, maar ook tekst en uitleg geeft over de inhoud van de regionale energiestrategie zelf. Daaronder tref je de gesprekken aan met raadsleden Pieter-Jan Morssink (D66), Harre van der Nat (SP) en Ank de Groot (RijnGouweLokaal).