Gemeenteraad stelt besluit over ozb-verhoging uit tot najaar

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Op tafel lag donderdagavond het voorstel van wethouder Kees van Velzen (CDA) van financiën: de ozb verhogen om in de toekomst 'zwarte cijfers' te blijven schrijven in de gemeentebegroting. Maar de gemeenteraad heeft besloten om geen keuze te maken en het besluit uit te stellen tot oktober.

De gemeenteraad is van mening dat op dit moment te weinig duidelijkheid is over het extra geld dat het Rijk naar de gemeente gaat storten. Raadsleden verwachten dat daar rond Prinsjesdag meer over bekend is en willen wachten op die cijfers.

De politici denken aankomend najaar beter in te kunnen schatten of het verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb), of bezuinigen, noodzakelijk is.

'Ozb 15 euro per jaar omhoog'

Wat de gemeenteraad tijdens het kadernota-debat heeft uitgesproken, is dat met een sluitende meerjarenbegroting de gemeenteraadsverkiezingen ingegaan wordt. Dat betekent dat deze gemeenteraad zichzelf zegt voor te nemen eigenhandig te gaan beslissen over ozb-verhoging of bezuinigingen, en dat probleem niet over de schutting zal gooien naar de toekomstige raadsleden.

De gemeentebegroting is met Van Velzens kennis van nu voor het eerst in jaren niet sluitend. 10 miljoen euro komt de schatkistbewaarder tekort. 6 miljoen euro verwacht de wethouder nog binnen te harken vanuit het Rijk, maar de resterende 4 miljoen euro moet hij zelf zien te vinden.

'Je kunt dit probleem met gemiddeld 15 euro voor een modaal gezin oplossen', rekende wethouder Van Velzen afgelopen mei voor. Hij zei 'het echt asociaal te vinden om dan maar het mes te zetten in subsidies voor maatschappelijke organisaties, als je weet dat onze belastingen zo ontzettend laag zijn in vergelijking met onze buren'.

Lees ook: Mes zetten in subsidies in plaats van verhoging ozb? 'Asociaal', vindt wethouder Van Velzen