Gerechtshof: drie jaar hogere celstraf schietpartij woonwagenkamp

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Stephan M. is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf vanwege de schietpartij in 2017 op het woonwagenkamp aan het Goudse Rijpad in Alphen aan den Rijn. De straf valt drie jaar hoger uit dan de rechtbank in eerste instantie oplegde.

De nu veertigjarige verdachte schoot ruim drie jaar geleden twee mannen neer. Zo woonden alle drie op het woonwagenkamp. De schietpartij was de climax van een langlopende ruzie.

Volgens het gerechtshof probeerde Stephan M. op 26 augustus 2017 eerst met zijn auto in te rijden op een van de slachtoffers. Zij sloegen vervolgens met een ijzeren pijp een barst in de voorruit. De man belandde met zijn auto in de sloot. Hierna sloegen de stoppen van de man nog verder door en vernielde hij met een zwaard auto's in een loods op het kamp.

Schietklaar pistool

Toen de twee mannen verhaal kwamen halen en naar M. toe wilden lopen, zagen ze een vuurwapen. Tijdens hun vlucht werden ze beschoten en raakten zij zwaargewond. Eerder zei de verdachte dat hij handelde uit noodweer. In navolging van de rechtbank vindt ook het gerechtshof dat er geen sprake is van noodweer.

Sterker nog, het gerechtshof vindt dat een hogere straf op zijn plaats is dan zowel de rechtbank (vijf jaar cel) in 2018 als het Openbaar Ministerie (zes jaar cel) twee weken geleden eiste. 'Twee pogingen tot doodslag, een poging tot zware mishandeling, het voorhanden hebben van een schietklaar pistool met munitie en diverse vernielingen', sprak de raadsheer.

'Het hof rekent de verdachte verder aan dat de feiten hebben plaatsgevonden op een warme zomeravond, in een woonwagenkamp, waar veel mensen - waaronder ook kinderen - wonen, en ook op straat waren, of op de dijk naar het woonwagenkamp stonden te kijken naar de gebeurtenissen toen de verdachte begon te schieten.'