Gezin gebruikt gedoneerd geld privé: vader en dochter geschorst van stichting

ALPHEN AAN DEN RIJN - De vader en dochter van het Alphense gezin dat begin vorige week gearresteerd werd, mogen geen bestuurlijke functies meer uitvoeren binnen hun stichting. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag besloten. Het gezin zou gedoneerd geld voor eigen gewin hebben gebruikt. Het geld werd geschonken aan de stichting waar de 58-jarige vader en 30-jarige dochter een bestuursfunctie hadden.

De drie gezinsleden - een man van 58, een vrouw van 55 en een dochter van 30 - worden verdacht van verduistering, oplichting en witwassen. Het gaat om drie coronacritici, die naar eigen zeggen onderzoek deden naar misstanden. Het drietal zit momenteel nog vast en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

De man en zijn dochter hadden allebei een bestuursfunctie bij een door hen opgerichte stichting. Het geld dat donateurs aan de stichting schonken, zouden zij volgens het OM voor privédoeleinden hebben gebruikt. Daar zou ook de echtgenote van de man bij betrokken zijn.

'Geld aftroggelen van argeloze wappies'

Het zou gaan om de stichting 'Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020'. Daarmee kondigden de vader en dochter onder andere een rapport aan over het aantal doden door coronavaccinaties. Dat rapport kwam er alleen nooit. Ook schreef de 58-jarige verdachte een boek over politiegeweld tegen coronademonstranten. Dat zou gebaseerd zijn op anonieme verklaringen van tachtig politiemensen, maar dat geloofde bijna niemand.

De Belgische viroloog Marc van Ranst noemde de stichting al 'een amateurtoneelgezelschap dat verhoren deed over de coronacrisis om een tribunaal te organiseren, en vooral een vehikel om geld af te troggelen van argeloze wappies.'

Lees ook: Opgepakte Alphenaren blijken coronacritici van BPOC: verdacht van oplichting en witwassen