Gigantische kerstbomen gaan via Boskoop door heel Nederland

BOSKOOP - In de laatste maand van het jaar verschijnen gigantische kerstbomen op grote pleinen en markante plekken in Nederland. Veel van die kerstbomen, met name in de Randstad, worden geplaatst door Groen-Direkt uit Boskoop. Vijftien mensen zorgen er deze dagen voor dat de kerstbomen op tijd worden afgeleverd.

Naast de ontelbare reguliere kerstbomen die het bedrijf aan tuincentra levert is Groen-Direkt gespecialiseerd in het vergaren, transporteren en plaatsen van deze grote bomen. Grote steden als Haarlem, Delft en Rotterdam halen hun kerstboom bij het Boskoopse bedrijf. ‘We hebben zelf een aantal grote velden met kerstbomen, onder andere in de Ardennen. Daar worden bomen tot ongeveer vijftien meter gekweekt’, zegt Hans Cok van Groen-Direkt. ‘Grotere bomen komen meestal uit tuinen van particulieren.’

Medewerkers van het bedrijf zijn het hele jaar op zoek naar deze reuzen. ‘Ze kijken rond als ze in de Ardennen, Duitsland en Denemarken zijn. Op zoek naar mooie grote bomen.’ De bomen worden vervolgens gekapt en tijdelijk opgeslagen in Boskoop.

Voor 6 december en na 5 december

Het plaatsen van de bomen is een flinke logistieke uitdaging. ‘Wij zeggen altijd gekscherend dat iedereen de boom voor 6 december en na 5 december wil hebben. Dat kan natuurlijk niet. Dat is maar één nacht, en die hebben we gereserveerd voor onze beste klant’, zegt Cok. En die klant is de gemeente Amsterdam. Direct na Pakjesavond wordt de 23 meter lange boom geplaatst op de Dam.

‘De boom wordt na het plaatsen direct uitgelicht. Dus rond een uur of vijf in de ochtend van 6 december is Amsterdam voorzien van 23 meter kerstsfeer.’ Ook op de Coolsingel in Rotterdam, op het Lange Voorhout in Den Haag en bij Schiphol wordt een boom geplaatst.

Parfum en siroop 

Begin volgend jaar verdwijnen de meeste bomen in de versnipperaar en veranderen in houtsnippers. Af en toe gebeurt er iets anders met de bomen. 'Sommige opdrachtgevers huren kunstenaars in om iets anders van de boom te maken. Zo is er al eens parfum en siroop van deze kerstbomen gemaakt', zegt Cok.