‘Goed aan basisregels houden, wellicht over paar weken meer versoepelingen’

Foto: NOS / Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Dit is een heel klein beetje lucht waar we met z'n allen heel erg op wachten', reageert burgemeester Liesbeth Spies (CDA) op de versoepelingen die dinsdagavond zijn aangekondigd tijdens een nieuwe coronapersconferentie.

Leerlingen in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs gaan vanaf aankomende maandag minimaal één keer per week naar school. Twee dagen later mogen alle contactberoepen behalve sekswerkers weer aan de slag, kunnen winkels per verdieping maximaal twee klanten tegelijk binnenlaten en wordt sporten in teamverband toegestaan voor jongeren tot 27 jaar.

'Goed dat het kabinet de prioriteit legt bij jongeren', vindt Spies. 'Het is goed nieuws dat in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs iets meer kan. En ze zullen heel blij zijn dat er weer in teamverband gesport mag worden.'

Avondklok

Net als premier Mark Rutte, benadrukt ook Spies het risico die deze verruimingen met zich meebrengen. 'Laten we met z'n allen die basisregels goed in acht nemen. Dan kunnen we over een paar weken wellicht wel meer versoepelingen tegemoet zien', spreekt ze de hoop uit bij Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. 'Ondernemers in de detailhandel, horeca en cultuursector zijn namelijk ook heel hard toe aan versoepelingen.'

Hoe de nieuw aangekondigde maatregelen - zoals private shopping - uitgevoerd gaan worden, zal nog de nodige hoofdbrekens gaat kosten. 'Maar we hebben nog een week om dat georganiseerd te krijgen.' En dat de avondklok nog tot minimaal 15 maart van kracht blijft, is volgens Spies 'dan maar een zure appel die we moeten opeten' nu er in ieder geval een aantal verruimingen wordt doorgevoerd.

Hieronder is het radio-interview met burgemeester Liesbeth Spies te beluisteren.