‘Groene metamorfose om Alphens stadshart toekomstbestendig te maken’

Foto: Werkgroep Vitaal Stadshart

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Alphense stadshart moet flink op de schop gaan om toekomstbestendig te worden. Al jaren verdwijnt de ene na de andere winkel uit het centrum en de renovatie van winkelcentrum Aarhof, dat inmiddels op het punt staat om verkocht te worden inclusief toezegging dat er een grote verbouwing komt, laat al jaren op zich wachten.

Hoewel de Lage Zijde (Thorbeckeplein en omgeving) is herbouwd en binnenkort ook de sloopkogel door het voormalige V&D-pand aan de Van Boetzelaerstraat gaat, is er veel meer nodig om het stadshart vitaal te maken. Nadat de politiek en het bedrijfsleven vorig jaar besloten om de handen ineen te slaan, is het eerste resultaat dinsdagmiddag gepresenteerd.

Groen, groen en nog eens groen

'Groen' wordt een van de belangrijkste kernwaarden van het centrum. Het idee is om bijvoorbeeld planten aan gevels te bevestigen. Maar ook op straat, op pleinen en langs de kades van de Oude Rijn moet meer groen komen. En het historische verleden en de pareltjes van Alphen moeten beter zichtbaar worden. Bij voorkeur in combinatie met groen, denk aan een levensgroot Romeins standbeeld (Archeon) of een metershoge toekan (Avifauna), gemaakt van planten.

'Mensen worden vrolijk van groen, dat is een trekker om naar het centrum te komen en maakt het leuk om door het stadshart te wandelen', stelt Jan Verheul van VRHL Content & Creatie. Samen met collega-media- en marketingbureau Buro Toob heeft zijn bedrijf de nieuwe visie voor het Alphense stadshart ontwikkeld. 'We willen het vergroenen samen doen met de kwekerijen in Boskoop. Zij moeten de expertise en planten leveren. Zo kan het Alphense centrum de etalage worden van Greenport Boskoop', voegt Toob Alers toe.

Dit artikel gaat verder onder deze artist impressions.

De voorbeelden zijn op dit moment nog ideeën, in eerste instantie niet geremd door financiële en bouwtechnische beperkingen. Maar, wel is onderzocht of het mogelijk is. Alle ideeën zijn volgens de visie-ontwikkelaars elders al succesvolle concepten gebleken. Vlak na de zomervakantie gaat de werkgroep Vitaal Stadshart, bestaande uit de visie-ontwikkelaars en stakeholders in het Alphense centrum, samen met het college van burgemeester en wethouders een stappenplan vaststellen.

'We zullen het wellicht in fases moeten doen om het betaalbaar te houden, maar wat mij betreft beginnen we er zo snel mogelijk mee', zegt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan). Hij gaat zelfs nog een stap verder. 'Ik zie dit als de laatste kans om het stadshart aantrekkelijk te maken, deze kans kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan.' Collega-wethouder Kees van Velzen (CDA) zegt te hopen dat eind dit jaar het eerste tastbare resultaat zichtbaar is.

En dat in een periode dat Alphen miljoenen euro's moet gaan bezuinigen en juist economie en openbaar groen de posten zijn waarop flink gekort gaat worden. Toch zou het mogelijk moeten zijn. Als volgend jaar de Van Boetzelaerstraat en Raadhuisstraat opnieuw bestraat worden, wat toch al in de planning staat, moet dat gebeuren volgens deze visie. Op die manier blijven de plannen betaalbaar en haalbaar om uit te voeren. Van As erkent dat Alphen de portemonnee zal moeten trekken, zij het met mate, en in co-financiering met het bedrijfsleven. Hopend op een domino-effect.

'Veel draagvlak'

Door de grote hoeveelheid partijen dat zich verbonden heeft aan dit project, lijkt de kans groter dan ooit dat dit plan om het Alphense stadshart volledig te restylen ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. In de werkgroep zitten afvaardigingen van onder meer de gemeente, het centrummanagement, de centrumondernemersvereniging, winkeliers, vastgoedeigenaren en (city)marketeers. Het winkelhart zou compacter moeten worden en het stadshart moet het karakter van een sociale ontmoetingsplek krijgen.

Volgens de werkgroep is het enthousiasme onder de stakeholders groot en zijn met name ook de vastgoedeigenaren, die een cruciale rol spelen in de uiteindelijke uitvoering, bereid om mee te werken. (Leegstaande) panden zouden ingericht moeten worden tot een kinderdagverblijf, dagopvang voor ouderen, revalidatiecentrum of buurthuis. 'Het centrum moet meer worden dan alleen winkelen. Zo hebben de mensen meer redenen om naar het stadshart te komen', betoogt Verheul.

Dit artikel gaat verder onder deze artist impressions.

Meer ideeën: Floriade en Aarhof-dak

Het visiedocument bevat nog veel meer dromen, zoals de initiatiefnemers de ideeën noemen. Suggesties waarvan de haalbaarheid getoetst zullen worden tussen nu en 2022. Zoals de archeologische vondsten permanent zichtbaar maken op het Rijnplein, een Romeinse uitkijkpost langs de Oude Rijn, een pontje tussen het Thorbeckeplein en de Wilhelminalaan en een groene route tussen het NS-station en centrum.

Maar ook voor Greenport Boskoop de aansluiting vinden bij de Floriade in Amsterdam en Almere in 2022 door een busverbinding op te zetten tussen Alphen en het Floriadeterrein, een streek- en groenmarkt, fietsenstallingen op strategische plekken, meer openbare toiletvoorzieningen en als klap op de vuurpijl een rooftop terrance op het dak van de Aarhof, compleet met klimmuur, loungebankjes en een basketbalveld.