Gepubliceerd op 18 Mei 2020 om 20.05 uur

GroenLinks gaat op zoek naar nieuwe wethouder, lokaal of regionaal

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is de bedoeling dat in de komende weken duidelijk wordt wie Leo Maat opvolgt als wethouder in Alphen aan den Rijn namens GroenLinks. Maandagavond vergaderen de fractie van GroenLinks en aansluitend de coalitie met elkaar. Dan worden de verschillende scenario's doorgesproken.

Onderwerp van discussie zal zijn of gezocht wordt naar een wethouder uit Alphen, of van buitenaf. 'GroenLinks heeft op veel plekken verantwoordelijkheid genomen in het bestuur. Dus mensen van buitenaf zijn er. Daar maak ik me geen zorgen om', zegt fractievoorzitter René Driesen.

Als de keuze valt op een lokale wethouder, lijken Driesen en collega-raadslid Erik van Zuylen de beste papieren te hebben. Beide namen werden ook al in 2018 getipt, toen GroenLinks uiteindelijk met wethouder Maat op de proppen kwam. Driesen en Van Zuylen waren destijds ook de onderhandelaars namens GroenLinks bij de coalitiebesprekingen.

Bezuinigingen

De huidige coalitie zit halverwege de regeerperiode. Driesen heeft aan het begin dit kalenderjaar gezegd dat de komende maanden duidelijk moet worden of het voor GroenLinks waard is om deel uit te maken van de coalitie, om daar begin mei aan toe te voegen dat uitspraken van wethouder Gerard van As over bouwen in de Gnephoek zorgen voor spanningen in de coalitie.

Tijdens het - reguliere - coalitieoverleg maandagavond wordt ook duidelijk welke gevolgen de door wethouder Kees van Velzen aangekondigde bezuinigingen gaan hebben voor de ambities van het college van burgemeester en wethouders en de coalitie de komende twee jaar. Het ligt volgens Driesen niet in de lijn der verwachting dat het een dermate slechtnieuwsgesprek wordt voor de portefeuilles van GroenLinks waardoor de fractie gaat twijfelen of zij nog wel langer deel wil uitmaken van de coalitie.

En dus zal na maandagavond, normaal gesproken, de zoektocht naar de opvolger van wethouder Maat starten. 'De nieuwe wethouder moet staan voor het coalitieakkoord en de principes van GroenLinks. We staan er niet anders in dan twee jaar geleden', besluit Driesen.

advertentie
 
advertentie