GroenLinks wil binnen vijf jaar een vuurwerkvrij Alphen aan den Rijn

Foto: Julius Verzaal

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - GroenLinks zal tijdens de komende raadsvergadering op donderdag een motie indienen om de hele gemeente vuurwerkvrij te maken. Dit moet geleidelijk gebeuren over een periode van vijf jaar.

Tijdens het bespreken van de evaluatie van het vuurwerkbeleid in de gemeente Alphen aan den Rijn meldt José Huls van GroenLinks dat deze partij de hele gemeente vuurwerkvrij wil maken. ‘Wij willen de structurele overlast aanpakken’, verklaart Huls. ‘Daarvoor is een meer gedurfde aanpak nodig.’

GroenLinks wil daarbij vooral inzetten op wat wél kan en een mooie nieuwe traditie neerzetten. Huls vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. ‘We moeten vooral werken aan een cultuuromslag, want we willen wel degelijk een feestje. Wij denken aan een gemeentelijke vuurwerkshow, inwoners actief betrekken bij feesten en beter handhaven met forse boetes bij overtredingen.’

Uitdagingen

Er ligt een grote uitdaging voor het beleid rond vuurwerk. De gemeenten moeten dit namelijk zelf uitzoeken, er is geen landelijk beleid. ‘Het leek erop dat er een landelijk verbod zou komen, maar met het nieuwe kabinet lijkt dit weer ver weg’, zegt burgemeester Liesbeth Spies hierover.

De tweede uitdaging is dat afsteken niet mag, maar kopen en meenemen wel. Dat maakt het voor politie en boa’s heel moeilijk om te handhaven.

Politieke partijen

Nieuw Elan, D66, SP en PvdA melden in de commissievergadering dat zij de motie zullen steunen. FvD en VVD zijn tegen een verbod op vuurwerk. De andere partijen zien als uitdaging dat vuurwerk dan elders zal worden gehaald of willen het definitieve voorstel van GroenLinks eerst zien.

Lees ook: Gemeente tevreden over huidige maatregelen om vuurwerkoverlast te beperken