Grofvuil twee keer per jaar gratis opgehaald, betalen bij afvalbrengstation

Ecopark De Limes Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen gaat in 2020 twee keer per jaar op verzoek grofafval gratis ophalen bij inwoners thuis. Dat is de uitkomst van een motie die de gemeenteraad onder aanvoering van GroenLinks aannam.

De gemeenteraad besloot in juni dat volgend jaar het grofvuil vier keer per jaar gratis opgehaald kan worden bij mensen thuis. Wethouder Leo Maat (GroenLinks) kiest voor twee keer per jaar. De proef wordt na zes maanden geëvalueerd.

Betalen bij afvalbrengstation

Uit bezuinigingsoogpunt blijft afvalbrengstation Ecopark De Limes vanaf 1 januari 2020 op maandagen dicht. Van dinsdag tot en met zaterdag is De Limes open van 08.00 tot 16.00 uur. Ook moeten inwoners vanaf dan bij het ecopark voor sommige soorten afval betalen, kondigt wethouder Maat aan op de gemeentewebsite.

Grof tuin- en snoeiafval, puin, gips en ongepregneerd hout blijven gratis tot één kubieke meter. Daarboven zijn er kosten aan verbonden. Het wegbrengen van personenautobanden met velg, gasflessen, bitumen, geïmpregneerd hout en gemengd verbouwingsafval gaat in alle gevallen geld kosten.

Lees ook: Afvalstoffenheffing komende drie jaar steeds met negen procent omhoog