Grote behoefte aan vrachtwagenparkeerplaatsen: nieuwe locatie op bedrijventerrein Hoorn-West

De parkeerplaats aan de Jac. P. Thijsseweg Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente gaat een nieuw vrachtwagenparkeerterrein aanleggen op bedrijventerrein Hoorn-West. Door het verkopen van een stuk grond op bedrijventerrein Molenwetering aan netbeheerder Liander, valt er een vrachtwagenparkeerplaats weg aan de Jac. P. Thijsseweg en ontstaat er een tekort in Alphen.

De gemeente moet vrachtwagenchauffeurs gelegenheid geven om te parkeren. 'Dat is best een grote opgave voor ons', zegt wethouder Relus Breeuwsma. 'De zoektocht naar meer en betere plekken blijft gaande, dus als iemand een suggestie heeft dan houden we ons aanbevolen.'

Wildparkeren voorkomen

Liander gebruikt de aangekochte grond voor het uitbouwen van 50/10kV-transformatorstation Alphen-West en wil daar zo snel mogelijk mee starten. Om wildparkeren te voorkomen, moet er een parkeerplaats van gelijke grootte aangelegd worden op bedrijventerrein Hoorn-West. De nieuwe parkeerplaats kost 1,9 miljoen euro. Het grootste deel, 1,3 miljoen euro, wordt gefinancierd met de opbrengst van het stuk grond aan de Jac. P. Thijsseweg.

Er blijkt een grote behoefte aan vrachtwagenparkeerplaatsen te zijn. Het gaat bijvoorbeeld om chauffeurs die een truck mee naar huis nemen of zelfstandigen die geen plek hebben om de wagen op het eigen terrein te stallen. 

Op sommige locaties waar nu geparkeerd wordt is het in de toekomst niet meer wenselijk, zoals aan de Pr. Margrietlaan. 'Daar zijn 131 woningen gebouwd en zitten de nieuwe bewoners het hele weekend tegen trucks aan te kijken', zegt wethouder Gerard van As. Voordat deze vrachtwagens naar aan andere locatie gestuurd kunnen worden, zal de gemeente eerst een alternatief moeten vinden.