Blauw pantservoertuig van Koninklijke Marechaussee krijgt pech onderweg in Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een blauw pantserrupsvoertuig van de Koninklijke Marechaussee viel tijdens een oefening in de regio stil bij een rotonde in Alphen aan den Rijn. De Koninklijke Marechaussee deed vandaag een oefening met YPR-pantserrupsvoertuigen en reed vanaf Wassenaar langs Leiden, Alphen aan den Rijn, Woerden, Gouda en Zoetermeer.

Tijdens de oefening kreeg een van de pantserrupsvoertuig pech onderweg. Hierdoor kwam het voertuig stil te staan op een rotonde in Alphen aan den Rijn. Deze oefening of een verplaatsing van dit soort voertuigen gebeurt een aantal keer per jaar. Wanneer zulke oefeningen plaatsvinden, laat de Koninklijke Marechaussee dat weten om mensen gerust te stellen, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. 'We doen geregeld oefeningen om altijd ingezet te kunnen blijven worden wanneer dat nodig is.'

Het YPR-panterrupsvoertuig is al dertig jaar lang het infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht. Hoewel de landmacht in juni 2012 een nieuw soort voertuig heeft gekregen, gebruikt de Koninklijke Marechaussee de YPR-wagens nog wel. Zo'n pantservoertuig is volgens Defensie 5,26 meter lang en 2,82 meter breed en gaat niet harder dan zeventig kilometer per uur. Op de voertuigen zit ook altijd een mitrailleur.