Gepubliceerd op 07 November 2019 om 16.00 uur

Waarschuwing provincie: hefbrug Boskoop op 18 november mogelijk nog niet open

BOSKOOP - De hefbrug in Boskoop kan nog altijd op maandag 18 november opengaan, maar de vier dagen marge die de provincie Zuid-Holland had ingebouwd zijn verbruikt. Als het weer in de komende anderhalve week te slecht is om op hoogte te werken, of als er aanvullende maatregelen noodzakelijk blijken, zal de oeververbinding vermoedelijk langer gestremd blijven.

En mogelijk zijn er aanvullende maatregelen nodig. In de afgelopen twee weken is tijdens de herstelwerkzaamheden op meer plekken dan te overzien was roest aangetroffen. Provinciegedeputeerde Floor Vermeulen (VVD) schrijft donderdag in een brief aan Provinciale Staten dat de komende dagen duidelijk wordt wat de consequentie voor de brugconstructie is van de aangetroffen roestvorming en of er nadere maatregelen noodzakelijk zijn.

Bij de provincie Zuid-Holland zijn tot nu toe vijf schadeclaims binnengekomen, meldt Vermeulen. 'De provincie is zich erop aan het beraden wat de meest passende manier is om met verzoeken om schadevergoedingen om te gaan.'

Hefbruggen Alphen en Waddinxveen dag afgesloten

De hefbruggen in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen zijn inmiddels geïnspecteerd. In Alphen is geen roestvorming aangetroffen, in Waddinxveen is beginnende tot matige corrosie geconstateerd. Bij beide bruggen gaat nog wel een zogeheten kraaninspectie plaatsvinden waardoor ze een dag ontoegankelijk zijn voor weg- en scheepvaartverkeer. De data moeten nog worden vastgesteld.

Op 10 oktober werd de Boskoopse hefbrug in allerijl afgesloten. Tijdens een second opinion-onderzoek naar roestvorming op de brug werd duidelijk dat een aantal versterkingsmaatregelen niet is genomen bij het aanleggen van de voetpaden begin jaren negentig, terwijl dat bij de hefbrug in Waddinxveen wel is gebeurd. Daardoor kan de Boskoopse hefbrug bezwijken als het brugdek betreden of bediend wordt.

Lees ook: Sinterklaas per stoomboot naar Boskoop, maar vanuit andere kant vanwege hefbrug

advertentie
 
advertentie