Heiwerkzaamheden mogen doorgaan ondanks schade woning Zeeheldenbuurt

Gisteren gepubliceerd om 9.42 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - De bouw van 110 appartementen aan de Stuyvesantlaan in Alphen aan den Rijn wordt niet stilgelegd omdat als gevolg van heiwerkzaamheden een nabijgelegen woning zou zijn beschadigd. Dat laat de gemeente Alphen aan den Rijn weten in een reactie op berichtgeving in AD Groene Hart eerder deze week. De voorschriften zijn in de ogen van de gemeente niet overschreden.

In tenminste één huis zijn scheuren in de badkamermuur ontstaan sinds de eerste paal van het nieuwbouwproject De Harmonie is geslagen. Andere buurtbewoners vrezen dat hun woningen ook schade gaan oplopen. In totaal willen negentien huishoudens dat gestopt wordt met heipalen slaan en dat wordt overgestapt op schroefpalen, zoals in de ogen van omwonenden in 2017 ook is toegezegd door de gemeente.

Het was inderdaad de bedoeling dat schroefpalen de grond in zouden gaan, antwoordt een gemeentewoordvoerder desgevraagd. Die vergunning is in 2018 aangevraagd door de projectontwikkelaar en verleend door de gemeente. 'In 2020 heeft de ontwikkelaar een wijzigingsvergunning aangevraagd voor heien. Na beoordeling van de aanvraag, is de vergunning verleend', verklaart de gemeente.

Inloopavond 2017

De gemeente ontkent met klem dat vanuit de gemeente toezeggingen zijn gedaan over de heimethodiek, zoals omwonenden zeggen in de krant. 'Wij gaan daar namelijk niet over, maar stellen alleen eisen waaraan voldoen moet worden', meent de gemeentewoordvoerder. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan, Bouwen en Wonen) weerlegt de aantijging dat hij deze belofte gedaan heeft tijdens een informatiebijeenkomst in 2017.

De projectontwikkelaar die de inloopavond organiseerde, heeft tot op heden niet gereageerd op de kwestie. Half juli is gestart met het heien. Het nieuwbouwcomplex op de voormalige locatie van Wolters Kluwer en Samsom moet in 2021 worden opgeleverd.

Trillingsmeter

Op een van de omliggende woningen is een trillingsmeter geplaatst nadat bewoners met hun klachten naar de aannemer waren gestapt. 'Hieruit is gebleken dat de verzekeringsnormen niet zijn overschreden', zegt de gemeente. Daarom mogen na de bouwvak de heiwerkzaamheden worden hervat.

De verzekering van de aannemer heeft geëist dat er nulmetingen worden gedaan bij omliggende woningen. Dat is volgens de gemeentewoordvoerder gebeurd. 'Als er als gevolg van de heiwerkzaamheden schade aan de woningen ontstaat, kunnen bewoners de ontwikkelaar aansprakelijk stellen. De verzekering neemt de zaak in behandeling.'

Lees ook: Bouw van 110 appartementen aan Stuyvesantlaan in Alphen mag doorgaan

advertentie advertentie