Helpt CDA in januari Alphense gemeenteraad aan meerderheid voor ijsbaan Leiden?

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een nieuwe poging om donderdagavond alsnog een meerderheid in de gemeenteraad ervan te overtuigen dat Alphen aan den Rijn mee moet betalen aan een nieuwe 333-meter ijsbaan in Leiden is mislukt. Niet langer zou de gemeente Alphen de volledige 683.000 euro gaan betalen, maar driekwart komt voor rekening van de gemeente Alphen en het andere kwart is een lening die de betrokken schaatsverenigingen moeten terugbetalen.

De voltallige oppositie - met uitzondering van Beter Alphen - diende de motie in, inclusief raadslid Peter Bontekoe die mede om deze reden afgelopen maandag uit de fractie van Nieuw Elan werd gezet. Omdat het verschil tussen de coalitie en oppositie nog maar één zetel is, en omdat ook binnen de coalitie verschillend wordt gedacht over het meefinancieren van de 333-meterbaan in Leiden, zou het spannend kunnen worden. Zeker omdat CDA hinkt op twee gedachten.

Zouden alle raadsleden van coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA (één raadslid was ziek) en GroenLinks tegenstemmen? Het antwoord bleek: ja. Omdat raadslid Wil Verschuur (Beter Alphen) eveneens tegen was, staakten de stemmen niet: 18 voor, 20 tegen.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interview met raadslid Verschuur (Beter Alphen):

Het is nu wachten tot januari 2019. Dan gelast de Alphense gemeenteraad op 10 januari een extra raadsvergadering in om, voor de besluitvorming in Leiden op 24 januari 2019, een finale oordeel te vellen. Dan liggen de opties op tafel waarvan in oktober besloten werd die te onderzoeken: de volledige 683.000 euro betalen aan Leiden, niet meebetalen met Leiden en een eigen mobiele 400-meterijsbaan op het dagcampingterrein in Alphen aan den Rijn aanleggen.

Ook de optie om een lening af te sluiten met de schaatsverenigingen wordt onderzocht, ondanks dat de motie om dit erdoorheen te krijgen donderdagavond werd weggestemd door de politiek. Het voorstel houdt in dat de gemeente Alphen uiteindelijk 75 procent van de 683.000 euro betaalt. De helft van dat bedrag wordt rechtstreeks gefinancieerd door de gemeente Alphen. Een kwart is een sociale lening, oftewel: de gemeente Alphen betaalt maar de verenigingen verrichten onbezoldigd werk als tegenprestatie, zoals het verzorgen van clinics voor de Alphense jeugd. Het laatste kwart is een lening die de schaatsverenigingen afsluiten en over een termijn van dertig jaar terugbetalen.

Aanvankelijk zou wethouder Schotanus in februari 2019 met al deze onderzoeksresultaten komen, maar vervroegt dat op aandringen van de gemeenteraad naar januari. Een meerderheid van de raad wilde zelfs dat Schotanus al in december met de resultaten zou komen. Schotanus stelt dat dat niet haalbaar is, maar de oppositie hield bijna een uur lang voet bij stuk omdat zij de wethouder verwijt dat hij de afgelopen maand 'bijna niks heeft gedaan' met het ijsbaanonderzoek. Uiteindelijk is de gemeenteraad akkoord gegaan met de januari-toezegging van Schotanus.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met raadslid Goes (PvdA) en wethouder Schotanus:

Wat doet CDA in januari?

Ondanks dat de kogel nog steeds niet door de kerk is, de 'nee van Alphen' nog altijd niet definitief is, komt het moment steeds dichterbij dat er wél een meerderheid in de gemeenteraad ontstaat om mee te betalen met de 333-meterbaan in Leiden. Deze keer had Beter Alphen een sleutelrol, in januari zal dat CDA zijn. De fractie stemde nu nog tegen, omdat zij de reeds ingestelde onderzoeken niet wil doorkruisen. CDA koopt daarmee twee maanden extra bedenktijd.

Binnen de CDA-fractie wordt wisselend gedacht over meebetalen. Even leek het erop dat (een deel van) CDA donderdagavond zelfs al omboog. Coalitiepartners Nieuw Elan en GroenLinks proefden dat tijdens de laatste schorsing vlak voor het stemmoment, de oppositie rook bloed en vroeg een hoofdelijke stemming aan. Saillant detail is dat een groot gedeelte van de CDA-achterban in Boskoop en Hazerswoude schaatsliefhebber is en een groot voorstander is van de ijsbaan.

CDA antwoordt desgevraagd niet uit te sluiten dat zij over twee maanden meegaat met een voorstel om op een wijze mee te betalen. Maar wel pas als alle onderzoeken zijn afgerond. Omdat de ijsbaan in Leiden niet is opgenomen in het Alphense collegeprogramma, is het een vrije kwestie en zijn er geen harde coalitie-afspraken over dit onderwerp.

Dit artikel gaat verder onder de radio-interviews met raadslid Van Gool (CDA):

Stemming gemeenteraad

Voor (18): VVD (6), D66 (3), ChristenUnie (2), PvdA (2), SP (2), SGP (1), RijnGouweLokaal (1), Lijst Bontekoe (1).

Tegen (20): Nieuw Elan (9), CDA (5), GroenLinks (5), Beter Alphen (1).

38 van de 39 raadsleden waren aanwezig

Hieronder kun je alle radio-interviews na afloop van de gemeenteraadsvergadering nog eens terugluisteren: