Herdenking Ridderhofdrama op 9 april gaat in principe door, nog geen besluit over 4 mei

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ALPHEN AAN DEN RIJN - De slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn worden vooralsnog donderdag 9 april herdacht bij het gedenkmonument. Op basis van de nu geldende coronamaatregelen kan het samenzijn volgens burgemeester Liesbeth Spies (CDA) - zij het aangepast - doorgaan.

De groep mensen die om 12.00 uur bloemen wil neerleggen of stil wil staan bij het Ridderhofdrama, is overzichtelijk. Daardoor kan iedereen de vereiste anderhalve meter afstand houden.

Ieder jaar wordt in Alphen aan den Rijn de schietpartij in De Ridderhof herdacht. In 2011 schoot Tristan van der Vlis zes mensen dood in en rond het winkelcentrum. Ook raakten tientallen mensen gewond door de kogelregen of tijdens de vlucht voor het geweld. Uiteindelijk pleegde Van der Vlis (24) zelfmoord.

Dodenherdenking op 4 mei

In welke vorm de jaarlijkse 4 mei-herdenkingen doorgaan, is nog niet bekend. Pas na 6 april, als de huidige coronamaatregelen van het kabinet vooralsnog aflopen, wordt die beslissing genomen, zegt burgemeester Spies.

'Dat we op 4 mei stil zullen staan dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd, staat als een paal boven water. Dat is ook het belangrijkste, we staan met z'n allen stil bij 75 jaar vrijheid. Maar we moeten nog de goede afwegingen maken over de vorm', aldus Spies.