Het Apollo Ensemble brengt Brockes-Passie in Oudshoornsekerk

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Apollo Ensemble brengt, samen met acht vocalisten, op vrijdag 24 maart in de Oudshoornsekerk de Brockes-Passie. Deze passie is geschreven door de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser.

Veel componisten gebruikten de tekst van Barthold Heinrich Brockes als basis voor hun passieconcerten. De in Hamburg woonachtige Keiser was de allereerste die dit libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. 'De teksten van Brockes, over het lijden en sterven van Christus, zijn vanuit de mens geschreven en verre van liturgisch', legt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble uit. 'Ze spreken rechtstreeks tot het hart en vormen een rollercoaster van emoties. Het volk omarmde zijn woorden, de kerk had aanzienlijk meer moeite met de dramatische en opera-achtige vertolking van het lijdensverhaal.'

Keiser bracht zijn Brockes-passie op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden. Reinhard Keiser werd in zijn tijd beschouwd als een van de belangrijkste operacomponisten van Duitsland.

Topmusici met Nederland als thuisbasis

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot de eerste helft van de twintigste eeuw en doet dat op historische instrumenten.

De Brockes-passie van Reinhard Keiser door Apollo Ensemble staat onder leiding van David Rabinovich. Met als vocalisten de sopranen Renate Arends en Janneke Stoute, de alten Eske Tibben en Lisa Defeyter, tenoren Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian en de bassen Michiel Meijer en Robbert Muuse.

Het concert op vrijdag 24 maart begint om 20.00 uur in de Oudshoornsekerk aan de Oudshoornseweg. Tickets en informatie op www.apollo-ensemble.nl.