Gepubliceerd op 01 November 2018 om 9.32 uur

‘Het gelijk van Ron van der Wild wordt nu zichtbaar bij AZC Alphen’

ALPHEN AAN DEN RIJN - In 2013 wordt AZC Alphen veroordeeld tot het spelen van degradatieduels. In een tweestrijd met BZ&PC uit Bodegraven moet 'het Ajax van het waterpolo' degradatie uit de eredivisie zien te voorkomen. Het lukt. Na dat seizoen stapt Ron van der Wild in. De eigenaar en oprichter van kledingmerk en winkelketen Moscow wordt hoofdcoach en geldschieter. Hij heeft één grote hobby, dat is waterpolo. Zijn missie: kampioen van Nederland worden.

Routiniers en buitenlandse spelers worden naar Alphen aan den Rijn gehaald. Maar drie jaar op rij redt AZC het niet, de titel komt niet eens in de buurt. Tel daar menig scheidsrechtersincident (van een arbiter het zwembad in duwen tot langdurige schorsingen van spelers, red.) bij op. Tot het lachertje van de eredivisie bestempeld waterpoloënd Nederland AZC, Van der Wild wordt een clown genoemd en zelfs de KNZB is er klaar mee, die AZC de organisatie van de bekerfinales afneemt.

In 2018 lukt het dan eindelijk. Weliswaar met een groot aantal routiniers en buitenlanders, maar AZC is voor het eerst in veertien jaar weer landskampioen geworden en sinds dertien jaar wint AZC weer het bekertoernooi. De triple (het winnen van de supercup) wordt in september gecompleteerd en als kers op de taart speelt AZC veertien wedstrijden in de Champions League. Nog steeds wordt door menig competitiegenoot minachtend naar AZC gekeken, maar het doel is behaald.

Vijf spelers uit eigen jeugd

Sinds dit seizoen doet Ron van der Wild een stapje terug. Er wordt minder geld in de ploeg gestopt en Nemanja Stavanovic is de absolute hoofdcoach. En, er staat een stabiele club. 'Het is waar je vier á vijf jaar naartoe hebt gewerkt. Aan het begin was het een beetje honend van: daar komt weer zo'n eikel die het gaat regelen. Maar ik denk dat we staan waar we moeten staan', vindt Van der Wild.

Afgelopen weekend zit Van der Wild op de bank naast Stevanovic en ziet hij AZC winnen van ZPC Amersfoort. In de selectie van AZC zitten steevast vijf spelers uit de eigen jeugdopleiding. Niet alleen het doel om landskampioen te worden is behaald, maar ook de filosofie om eigen jeugd te kweken die op termijn de basis van de hoofdmacht van AZC kan vormen lijkt te gaan slagen.

'Deze jonge jongens hebben heel veel geleerd, en leren nog steeds heel veel, van de buitenlandse spelers. Dáárdoor worden ze goed en worden ze langzaam maar zeker belangrijk voor het team, ze beginnen zelfs aan te sluiten bij de basisploeg', meent Van der Wild, die altijd heeft gezegd: je hebt goede buitenlandse spelers nodig om Nederlandse waterpolotalenten verder te laten ontwikkelen.

Dit artikel gaat verder onder deze televisiereportage die Studio Alphen aan het begin van het seizoen maakte

'Alphense' jongens als Tim de Mey (20), Jort Stienstra (20), Nathan de Zwaan (18), Dano de Mey (18) en Stan de Mey (17) moeten dit seizoen opstaan. Op de achtergrond worden jongens als Tim van Eenennaam en Sven Schoonderwoerd klaargestoomd. Samen met de niet-Alphense talentvolle (Oranje)-keepers Frank Aarts (20) en Ted Huijsmans (18) heeft AZC een arsenaal aan jonge spelers.

Zo bouwt AZC meer en meer aan een stabiele basis voor de toekomst. De jonkies worden aangevuld met (meer) ervaren en buitenlandse spelers: Sebastiaan van Mil, Andreas Miralis, Jacopo Mandolini, Dejan Indjic, Filip Coric en Tilemachos Pissas. Een werkwijze waar bondscoach Robin van Galen al meerdere malen zijn waardering voor heeft uitgesproken.

'Geen verplicht nummer'

Van der Wild is er niet iedere week meer bij. Hij wil niet langer al zijn zaterdagavonden opofferen, maar meer tijd besteden aan zijn kleinkinderen en vaker naar zijn vakantiehuis in Portugal gaan. 'Af en toe help ik Nemanja een beetje en als er wat is belt hij mij.' Stevanovic leidt de tien midweekse trainingen, met Van der Wild klankbordt hij over de wedstrijden van AZC. 'Het is leuk om met die gasten om te gaan. Het is geen verplicht nummer. Als ik een keer geen zin heb, hoeft ik niet.'

Dit seizoen is het prolongeren van de landstitel en de beker het doel. Vooralsnog is AZC goed op weg. Alle competitieduels werden gewonnen en de kwartfinale van het bekertoernooi is gehaald. Maar, het seizoen is nog heel erg lang. Het duurt nog maanden voordat het om de knikkers gaat.

Lees ook: AZC Alphen wil dit seizoen met meer eigen jeugd opnieuw landskampioen worden

Hieronder kun je het interview met Ron van der Wild van afgelopen weekend beluisteren:

advertentie
 
advertentie