Historische wedstrijd HCA, hockeymannen met opgeven hoofd uit bekertoernooi

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een historisch moment voor hockeyclub Alphen (HCA) donderdagavond. In het prestigieuze Gold Cup-bekertoernooi speelde het vlaggenschip van de mannenafdeling voor het eerst in de geschiedenis tegen een ploeg uit de promotieklasse, het op één na hoogste niveau van Nederland. Tot een stunt kwam het niet. Cartouche uit Voorburg stapte als winnaar van het veld (1-3).

'Dit is echt heel bijzonder', vindt Alphen-coach Robbert Groeneveld, die als speler acht jaar in het eerste team van Cartouche uitkwam. 'Twee spelers, Olivier de Klerk en Stijn de Groot, kwamen vier jaar geleden met mij mee van Cartouche naar Alphen. En zij hadden nooit gedacht ooit tegen Cartouche te mogen spelen. Dat team promoveerde twee jaar geleden bijna naar de hoofdklasse en moet nu tegen Alphen spelen.' De Alphense hockeyclub, dat zelf uitkomt op het vierde niveau van Nederland, pakte uit. Met een paar honderd toeschouwers op de tribune en langs de zijlijn, bewapend met toeters en gekleurde rookbommen, werd een bekersfeer gecreëerd.

Dicht bij een stunt kwam Alphen nooit, ondanks dat de thuisploeg goed partij bood. Bij rust stond het 0-1 en in de tweede helft liepen de favorieten uit naar 0-3. Drie minuten voor tijd maakte Björn Nusse de Alphense eretreffer. 'Wij hebben mooi hockey gespeeld en zijn niet van de mat gespeeld', stelt De Klerk vast. 'Maar je ziet wel klasseverschil. Hun strafcorner is killing. De kansen die Cartouche kreeg, werden afgemaakt. Wij scoorden in de eerste helft niet.'

Scoreverloop Cartouche - Alphen 1-3 (0-1): 0-1 Boris Stomps (strafcorner), 0-2 Boris Stomps, 0-3 Guus Alewijnse, 1-3 Björn Nusse (strafcorner).

Hieronder zijn de radio-interviews van Olivier de Klerk en Robbert Groeneveld te beluisteren.