Hoeveelheid nieuwe coronabesmettingen nagenoeg gelijk aan vorige week

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 328 nieuwe coronabesmettingen afgelopen week ten opzichte van 321 de week daarvoor. Al met al weinig veranderingen in het aantal positieve tests dat is afgenomen onder inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Tussen maandag 22 en zondag 28 maart zijn negen coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een week eerder twaalf. Voor de tweede week op rij is er geen sterfgeval geregistreerd door de gezondheidsdienst. Voor het laatst werd op 10 maart bericht over een overlijden.

Tussen vorig jaar september, het moment dat de coronamaatregelen voor het eerst weer werden aangescherpt, en nu zijn 85 inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn overleden aan het coronavirus. Hoeveel mensen in de periode daarvoor aan corona zijn gestorven, zegt de GGD niet exact te weten. Dat komt omdat in de eerste maanden van de pandemie lang niet alle aan corona overleden mensen als zodanig zijn geregistreerd.

Regionale cijfers

Ook in de rest van regio Hollands Midden liep het aantal nieuwe coronabesmettingen afgelopen week op: van 2307 tot 2497. Zestig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, een week eerder werden tachtig regiogenoten overgebracht naar het ziekenhuis. Eén overlijden registreerde de gezondheidsdienst, ten opzichte van vier de week daarvoor.

Bericht van de hoofdredactie:

Hoe komt het dat Studio Alphen vorige week maandag nog meldde dat er twee coronapatiënten waren opgenomen in het ziekenhuis en nu stelt dat dat er vorige week twaalf zijn geweest? Studio Alphen baseert zich op dashboardcijfers van GGD Hollands Midden. De GGD gebruikt sinds afgelopen week andere cijfers om de ziekenhuisopnames te duiden. De GGD telde alleen de ziekenhuisopnames mee die aan de GGD waren doorgegeven door ziekenhuizen. Omdat ziekenhuizen dit niet verplicht zijn, waren deze cijfers volgens de gezondheidsdienst vaak te rooskleurig.

De GGD neemt de NICE-cijfers (Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie) vanaf nu als leidraad. 'In die cijfers wordt iedereen meegeteld die COVID heeft en in een ziekenhuis behandeld wordt. Dus ook als je voor iets heel anders naar het ziekenhuis gaat. Deze cijfers zijn daarom eigenlijk te negatief. Want deze aantallen laten niet zien wie er daadwerkelijk voor een COVID-behandeling is opgenomen. Omdat het landelijke dashboard gebruik maakt van de NICE-cijfers, hebben wij besloten voortaan ook gebruik te maken van deze cijfers. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor bestuurders en media om een vergelijking te maken met andere regio's', licht GGD Hollands Midden toe.