Gepubliceerd op 22 Januari 2020 om 20.23 uur

Holocaustmonument in Alphen aan den Rijn onthuld

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn is woensdag een tijdelijk holocaustmonument onthuld. Levenslicht is ontworpen door de Nieuwkoopse kunstenaar Daan Roosegaarde en bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland.

Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. De 104.000 lichtgevende stenen vormen het herdenkingsmonument in Nederland. De stenen worden opgedeeld en verspreid over 170 gemeenten in Nederland, waaronder Alphen.

55 Joodse slachtoffers

'Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt', legt burgemeester Liesbeth Spies uit. 'Door stil te staan bij dit gemis van plaatsgenoten, moet de herinnering aan de slachtoffers levend blijven.'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 55 in Alphen aan den Rijn en Aarlanderveen woonachtige Joden om het leven gekomen. Tot en met 31 januari is het monument te zien in het gemeentehuis.

advertentie
 
advertentie