Hondeneigenaren opgelet: handhavers gaan extra controleren op opruimen hondenpoep

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Een gewaarschuwd mens telt voor twee. In dit geval geldt dat met name voor hondeneigenaren. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigt namelijk aan de komende tijd extra te controleren op het opruimen van hondenpoep in de openbare ruimte.

In bijna de gehele gemeente geldt een opruimplicht voor hondenpoep. 'Vaak gaat dit goed, maar nog niet overal', zegt de gemeente. Handhavers gaan in de komende tijd extra controleren en acties houden op verschillende locaties. 'We willen allemaal namelijk genieten van een mooie, zorgeloze zomer', doelt de gemeente op rondslingerende hondendrollen.

Het niet opruimen van van hondenpoep kan iemand duur komen te staan. Zodra een hondendrol niet direct wordt opgeruimd door het baasje, kan dat een prent van 150 euro betekenen. Ook wanneer een hondeneigenaar geen opruimzakje of -schepje bij zich heeft, kan dat 100 euro kosten.

Aanlijnen of loslopen

Ook het verkeerd uitlaten van een viervoeter kan een boete opleveren. Voor het niet aanlijnen van een hond op een plek waar dat wel moet, staat een boete van 100 euro. Wanneer een hond wordt uitgelaten op een plek waar dat niet mag, bijvoorbeeld een kinderspeelplaats, kan dat een prent van 150 euro opleveren.

Op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn is een lijst met losloopgebieden voor honden te vinden. In de meeste losloopgebieden hoeven hondendrollen niet te worden opgeruimd.