Honderdduizenden pillen van straat na inval, OM eist jarenlange celstraffen

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Drie mannen moeten wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft jarenlang de gevangenis in vanwege een grote drugsvondst in Koudekerk aan den Rijn, in december 2021. De politie vond toen in een loods ruim 198.000 xtc-pillen en meer dan 102.000 pillen met speed.

Volgens de officier van justitie had een van de verdachten, een 30-jarige Delftenaar, de loods gehuurd. Dat zou voor een autoverhuurbedrijf zijn geweest, maar het OM zegt dat er van een voorraad auto's geen sprake was. 'En ook was er nauwelijks gereedschap aanwezig.' Ondanks dat een drugsgeur werd geroken, werd er in eerste instantie niets gevonden.

Via een later geplaatste verborgen camera werd eind 2021 'plotseling veel actie' in de loods gezien. 'Verschillende mannen waren druk met het aanvoeren van materialen waarmee een verborgen ruimte in een auto werd gebouwd', zegt het OM. 'Toen er vervolgens op 28 december ook nog grote hoeveelheden oranje, witte en blauwe pillen werden aangevoerd besloot de politie in te grijpen.'

Meerdere arrestaties

Er werden vier verdachten aangehouden, onder wie twee Hagenaars van 33 en 50 die zich donderdag voor de rechter moesten verantwoorden. De Delftenaar was tijdens de inval niet aanwezig. Hij werd in januari vorig jaar in Nootdorp gearresteerd.

De man uit Delft was volgens het OM de spil in het web. De 55-jarige Hagenaar zou de auto hebben bestuurd waarmee pillen werden aangevoerd, al verklaarde hij na zijn aanhouding dat een onbekende hem op straat had gevraagd om een tas naar de loods in Koudekerk te brengen.

Tas aan wildvreemde geven?

Hij zou niet hebben geweten wat hij wegbracht. 'Onwaarschijnlijk', vindt de officier van justitie. 'Een tas waarin kilo's aan xtc-pillen blijken te zitten met een behoorlijke straatwaarde. Het laatste wat je doet is een tas met zoveel waarde aan een wildvreemde geven.'

De man van 33 uit Den Haag heeft zijn kaken altijd stijf op elkaar gehouden. Tijdens de rechtszaak donderdag zei hij dat hij niet wist dat het om drugs ging. Maar volgens het OM spreken de heimelijk opgenomen camerabeelden dat tegen.

Celstraffen geëist

Tegen de verdachte uit Delft eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden. De Hagenaar van 33 hoorde vier jaar cel tegen zich eisen en de 55-jarige Haagse verdachte vier jaar en vier maanden. De twee andere mannen die ook tijdens de inval werden aangehouden zijn al veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf.