Gepubliceerd op 12 September 2019 om 13.50 uur

Honderden essen gekapt vanwege essentaksterfte

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Uit onderzoek is gebleken dat er 200 tot 250 essen, verspreid door de gemeente Alphen aan den Rijn, moeten worden verwijderd. De bomen lijden aan de zogenaamde essentaksterfte. Dit is een schimmel die ervoor zorgt dat de boom langzaam afsterft.

De gemeente zal proberen zoveel mogelijk zieke essen te vervangen, maar bij bomen in een bomenrij of -laan zal dit langer duren. De gemeente wacht daar met herplanting totdat het merendeel van de essen verdwenen is. Pas dan wordt er een nieuwe bomenrij geplaatst.

De essen die gekapt gaan worden staan onder andere op de Edelsteensingel en de J.C. Hoogendoornlaan in Alphen aan den Rijn en aan de Rijksstraatweg in Zwammerdam.

Beschermwaardige bomen

Naast de essen worden nog zo'n 300 bomen verwijderd, waaronder een aantal beschermwaardige bomen. Deze zijn aan het einde van hun levensduur gekomen. Het gaat daarbij onder andere om de zomereik in het Bospark, de kastanje aan de Doctor Lovinklaan en de Noorse esdoorn in Park Rijnstroom.

'De gemeente hecht waarde aan haar beschermwaardige bomen. Helaas is het niet te voorkomen dat ook beschermwaardige bomen uitvallen', meldt de gemeente. De bomen worden onder andere vanwege de veiligheid vervangen. In de winterperiode worden vervangende bomen aangeplant.

Lees ook: Vrijwel alle essen in Bentwoud omgezaagd vanwege schimmelziekte: ‘Doodzonde’

advertentie
 
advertentie