Honderdste zomerfeest afgesloten met ringsteken, stoelendans en dorpsdiner

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma

AARLANDERVEEN - Hoewel afgelopen woensdag gewoon een werkdag was, is 'iedereen' in Aarlanderveen vrij. Het Zomerfeest bestaat honderd jaar. Het is een echt begrip in het dorp en de bewoners plannen zelfs hun zomervakantie om het evenement heen. Ringrijden met landbouwtractoren is het jaarlijkse hoogtepunt. Dit jaar mogen alleen voertuigen uit 1980 en ouder deelnemen. 'We zijn nu bij de honderd dus pakken uit.'

Normaal gesproken duurt het Zomerfeest drie dagen, maar omdat het dit jaar zo'n speciale editie is duurt het spektakel vijf dagen. Ook zijn er veel nieuwe activiteiten dit jaar. 'Maandag hebben we bijvoorbeeld tobbedansen gedaan van een grote schans af. En woensdag het dorpsdiner met kip, patat en appelmoes. Zo maken we er een knaleditie van', vertelt organisator Rémon Speet. De alleskunner, bekend van het SBS6-televisieprogramma en levend stoelendans waren andere hoogtepunten.

Iedereen is dan ook in zijn nopjes. Aarlanderveen bestaat uit 1200 inwoners. Volgens Speet zijn er op woensdag zo'n duizend aanwezig. 'Dus bijna iedereen komt.' Het succes van het feest ligt volgens hem toch echt aan de saamhorigheid in Aarlanderveen. 'Iedereen leeft er naartoe, we kennen elkaar allemaal. We hebben een actieve oranjevereniging, dus zijn in staat om veel te organiseren. De opkomst is dan ook altijd goed.'

Oude klederdracht

Bij twee dames op een trekker zit de stemming er goed in. 'Het is een geweldig festijn, met zo veel trekkers die er nu meedoen. En wij gaan natuurlijk winnen’, zegt ze tegen haar bijrijder. De vrouw is heel blij dat het tegenwoordig kan met twee vrouwen. 'Eerst was het altijd een man en een vrouw. Maar de regels zijn wat versoepeld. Je mag deze keer zelfs als ex-Vener.' Vroeger moest een van de deelnemers namelijk in Aarlanderveen wonen.

Dit jaar doen er 45 trekkers mee. 'Het zijn allemaal oude varianten die mooi versierd zijn en iedereen is gekleed in oude klederdracht', vertelt Speet enthousiast. Burgemeester Liesbeth Spies is vanzelfsprekend ook aanwezig bij het spektakel. 'Ze hebben het hier zo goed voor elkaar. Dit is ook hoe een dorp met elkaar iets heel moois kan beleven', zegt ze.

Het eerste officiële Zomerfeest was in 1923. Dit is dan ook het beginjaar van het Oranjecomité. De vieringen ontstonden ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Toentertijd was Aarlanderveen één van de tachtig Oranje-verenigingen in het land. Honderd jaar geleden werd het feest nog in september gehouden, later in de eerste week van augustus en nu vaak in de laatste week van juli.

Lees ook: Te land, ter zee & in de polder Aarlanderveen: 'Bijzonder hoe we zoiets hebben neergezet'