Hoogheemraadschap verstevigt dijk langs Italiëlaan in Hazerswoude-Dorp

HAZERSWOUDE-DORP - Aan de Italiëlaan in Hazerswoude-Dorp vinden sinds deze week werkzaamheden plaats aan de veenkade. Uit inspecties van het Hoogheemraadschap van Rijnland is onlangs gebleken dat de dijk tegen de Noordplas extra aandacht nodig heeft. 

Een bestaande scheur in de waterbodem is volgens het hoogheemraadschap zichtbaar toegenomen tot een lengte van ongeveer 150 meter. De sloot aan de Voorweg is afgedamd door het plaatsen van een schuif voor de duiker, daarnaast is de sloot aan de onderkant van de dijk gedempt met zand. Hierdoor neemt de druk op de dijk af.


'Voor de zekerheid, voordat we het kerstreces ingaan, nemen we maatregelen. Deze kade staat op de lijst om volgend jaar grootscheeps aangepakt te worden. Dan wordt de dijk opgehoogd en verstevigd', laat een woordvoerder van Hoogheemraadschap van Rijnland weten aan Studio Alphen. Er is geen gevaar voor de omgeving, benadrukt de woordvoerder. 'Het is niet anders dan met andere droogtegevoelige dijken in het gebied, en die houden we allemaal nauwlettend in de gaten.'

Als aanvullende maatregel wordt er een steunberm van klei over een lengte van ongeveer vierhonderd meter aangebracht tegen de kade. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in de loop van zaterdag afgerond.