Horecabazen niet van plan gasten te checken bij binnenkomst: ‘Het voelt voor ons als achteruitgang’

BOSKOOP/HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Het kabinet kondigt dinsdagavond hoogstwaarschijnlijk een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Zo hoeven Nederlanders niet langer anderhalve meter afstand te houden, maar tegelijkertijd wordt het onder andere in de horeca verplicht een coronatoegangsbewijs te laten zien.

'Echte versoepelingen vinden wij het niet', vertelt ondernemer Edwin Dufais aan mediapartner Omroep West. Hij bestiert Grand Café Roos in het Boskoopse Floragebouw. Ook horecaondernemer Gabri Hoogenboom van Restaurant 't Haasje in Hazerswoude-Rijndijk ziet het als een stap terug. 'Het voelt voor ons als een achteruitgang.'

De ondernemers zijn dan ook niet van plan de controles uit te gaan voeren. 'Eigenlijk staan we er nu zo in dat we niet gaan controleren. We zijn een gastvrij bedrijf en dat willen we ook graag blijven,' zegt Dufais daarover. Ook Hoogenboom zegt niet te gaan controleren. Hij vindt het ieders eigen verantwoordelijkheid.

'Enorme belastingschuld opgebouwd'

Behalve de gastvrijheid speelt ook het personeel een rol. 'We kampen in de horeca allemaal met een personeelstekort. Hoe je het ook wendt of keert moet je extra mensen inzetten voor die CoronaCheck-app', vertelt Dufais op zijn terras bij het Rosarium. 'En die zijn er gewoon niet op dit moment.'

Sinds hij weer open is heeft de ondernemer het gevoel dat hij voor politieagent speelt. 'Met maar zoveel mensen aan een tafel, afstand houden. Wij hebben er nooit voor gekozen om politieagent te worden. We zijn horecaondernemers en van nature gastvrij ingesteld en dat willen we ook uitdragen.' Hij voegt daar nog aan toe dat er de afgelopen anderhalf jaar een enorme belastingschuld is opgebouwd. 'Die moet de komende vijf jaar worden afgelost, maar dan moeten we wel omzet gaan maken', aldus Dufais.