Huisartsen temperen verwachting: openblijven HAP in nachten en weekenden nog niet zeker

Gepubliceerd op 27 oktober 2018 om 12.25 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - De euforie was groot. Afgelopen woensdag gaf Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) een presentatie op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn aan de wethouder, raadsleden, zorgverzekeraars en actiecomité Open die HAP. De boodschap die woensdag werd meegegeven door SHR was helder, dachten politici, zorgverzekeraars en het actiecomité: de HAP blijft 24/7 open, dus ook in de nachten en in weekenden.

'Ik wil de Alphense bevolking hartelijk feliciteren met dit grote succes', reageerde Gerard Harmes van het actiecomité daags later. Wethouder Han de Jager (CDA) voegde daar aan toe: 'Ik verwacht dat de discussie nu kan worden beëindigd en dat onze inwoners weten dat de kwaliteit van de zorg gegarandeerd is.' Diverse raadsleden spraken van 'een geweldig besluit'. Ook werd de dank uitgesproken richting de 3300 ondertekenaars van de petitie om de HAP continu open te houden.

Het afgelopen jaar is veel actie gevoerd om een mogelijk aanstaand besluit, om de HAP in het Alphense Alrijne Ziekenhuis te sluiten tijdens de nacht en in weekenden, tegen te gaan. Het idee om alleen een dokter en chauffeur bij de HAP te stationeren om patiënten die zorg - dat niet tot de volgende ochtend kan wachten - nodig hebben per auto te bezoeken, en zodoende de zorg betaalbaar te houden, werd niet goed ontvangen bij veel Alphenaren en politici.

Maar...

De conclusie die de aanwezigen trokken op basis van de presentatie afgelopen woensdag is echter te voorbarig, zegt SHR-directeur Immie Boogaardt. 'De post in Alphen blijft open voor spoedzorg. De huisartsenpost is er voor spoedzorg die niet tot de volgende dag kan wachten', schrijft Boogaardt. Ze tekent op dat de post steeds vaker wordt benaderd voor zorg die ook tot de volgende dag kan wachten zodat iemand bij zijn eigen huisarts terecht kan.

Maar: 'Ten aanzien van het doen van consulten op de post tijdens de nachten is nog geen definitief besluit genomen', aldus Boogaardt. SHR zegt nog bezig te zijn met zeven scenario's uit te werken om vervolgens een definitief besluit te nemen over de Alphense HAP in de nacht- en weekenduren. 'Gemiddeld genomen zijn er twee echte spoedvragen in de nacht en in de meeste gevallen wordt er dan een visite (arts met chauffeur bezoekt de patiënt thuis, red.) gereden. Dat blijft bestaan.'

Wanneer de keuze alsnog wordt gemaakt, is niet bekend. Vorig jaar december werd gezegd dat het besluit voor de zomer van 2018 zou worden genomen. De keuze werd in juli uitgesteld tot november 2018, maar Boogaardt laat nu desgevraagd weten dat ook dat voornemen niet wordt gehaald.

Bekijk ook: Televisiereportage waarin huisarts Gebel uitlegt waarom de HAP mogelijk 's nachts sluit

advertentie advertentie