‘Huisartsenpost in Alphen aan den Rijn blijft in nachten en weekenden open’

Gepubliceerd op 26 oktober 2018 om 12.37 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - De huisartsenpost in Alphen aan den Rijn blijft ook 's nachts en in het weekend geopend. Dat meldt actiecomité 'Open die HAP' in een persbericht. Deze week gaf Stichting Samenwerkende Huisartsendiensten Rijnland (SHR) een presentatie op het Alphense gemeentehuis waar het actiecomité, raadsleden, de wethouder en zorgverzekeraars bij aanwezig waren. De conclusie van de bijeenkomst: de HAP blijft open. Verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.

'Ik wil de Alphense bevolking hartelijk feliciteren met dit grote succes. De dreigende sluiting van de HAP zou de zoveelste verslechtering van onze zorg door de marktwerking onder leiding van de zorgverzekeraars zijn geweest', reageert Gerard Harmes namens Open die HAP. Ook wethouder Han de Jager (CDA) heeft gereageerd: 'Ik verwacht dat de discussie nu kan worden beëindigd en dat onze inwoners weten dat de kwaliteit van de zorg gegarandeerd is.'

Zorg betaalbaar houden

Eind vorig jaar kwamen de Alphense huisartsen met het idee om de huisartsenpost (HAP) anders in te richten. 'Gebleken is dat 's nachts maar drie of vier mensen naar de huisartsenpost in Alphen komen. Dat rechtvaardigt de mogelijkheid om de post voor consult te sluiten en alleen nog een auto te hebben staan met een dokter en een chauffeur om naar de mensen toe te gaan als zij niet zelf naar de nieuwe post (bij het LUMC in Leiden, red.) toe kunnen komen', liet de Alphense huisarts Ruud Gebel toen namens SHR weten aan Studio Alphen. Op die manier zou de zorg ook in de toekomst betaalbaar blijven. 'Als we niks veranderen aan de zorg, betalen we een jaar of vijftien eenderde van ons inkomen aan de zorg.

Demonstratie

Na bekendmaking van het idee om de HAP 's nachts mogelijk te sluiten ontstond er veel commotie in Alphen aan den Rijn. Tientallen mensen demonstreerden vorig jaar december voor het ziekenhuis. Ook werd een petitie ingediend met 3300 handtekeningen in hoop dat de huisartsenpost 24/7 open blijft. Wethouder Han de Jager (CDA) liet toen weten niet overtuigd te zijn dat een nachtelijke sluiting van de HAP wenselijk is.

advertentie advertentie