Huurdersraad Woonforte opgeheven na ruzie met directie woningcorporatie

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het volledige bestuur van de huurdersraad die verbonden is aan de Alphens-Boskoopse woningcorporatie Woonforte is opgestapt. Aanleiding is een te groot verschil van inzicht tussen de directie van Woonforte en het bestuur van de huurdersraad.

'Wij vinden dat de huurdersraad transparanter en democratischer moet zijn dan het nu is. In onze ogen moeten er meer mensen bij betrokken worden', laat een woordvoerder van Woonforte in een reactie weten. 'Wat wij in de loop der tijd zagen was dat de basis voor de huurdersraad steeds smaller werd. Er haakten steeds mensen af en ze kregen er vrijwel geen nieuwe mensen meer bij. Er zijn de laatste tijd maar drie mensen actief en één daarvan is niet eens een huurder. Met drie mensen kun je niet zomaar ruim 10.000 huurders vertegenwoordigen', vindt Woonforte.

Daar is de huurdersraad het niet mee eens. 'Wij hebben een heel nieuw werkplan opgesteld in samenwerking met de Nederlandse woonbond. We zouden maximaal gebruik gaan maken van onze achterban met een maximale inbreng van onze huurders', zegt huurdersraadvoorzitter Corrie Nieuwland. Volgens de huurdersraad zou Woonforte vinden dat de raad gekozen moet worden zoals dat bijvoorbeeld bij de waterschapsverkiezingen ook gebeurd. 'Dan krijgen mensen een briefje in de bus met daarop de namen van kandidaten. Mensen kiezen dan een naam die ze het leukst vinden, terwijl het moet gaan om de kwaliteit van de bestuursleden van de huurdersraad.'

'Wij willen dat zij meer huurders actief betrekken. Wat wij vermoeden is dat zij dit als een diskwalificatie van hun werk hebben ervaren. Ondanks dat wij hiervoor de waardering regelmatig uit hebben gesproken - en na mediation - hebben zij zich hier niet overheen kunnen zetten. Het is een persoonlijke afweging van de leden om ermee te stoppen', reageert Woonforte daarop.

Bevoegdheden

De huurdersraad zegt dat dat niet hun grootste probleem was. 'Wij moesten van Woonforte een veel kleinere huurdersorganisatie worden met minder bevoegdheden. Alleen primair op hoofdzaken zouden wij een stem houden, niet op individuele klachten en renovaties', reageert huurdersraadvoorzitter Corrie Nieuwland. 'Wij zouden een totaal uitgeklede organisatie worden met weinig participatie waardoor de onafhankelijkheid in het geding komt. De bewonerscommissies en klankbordgroepen gaan namelijk onder de verantwoordelijkheid van Woonforte vallen.'

Woonforte zegt zich niet te herkennen in die kritiek. 'Wij gaan de bevoegdheden van de huurdersraad niet beperken. Het is wel zo dat een nieuwe wet voorschrijft dat deze commissies niet langer onder de huurdersraad mogen vallen, maar onderdeel van de woningcorporatie moeten zijn', pareert de zegsvrouw van Woonforte. 'De huurdersraad heeft altijd onafhankelijk kunnen opereren en dat blijft zo.' De huidige huurdersraad heeft daar onvoldoende vertrouwen in. 'Het vertrouwen ontbreekt', zegt Nieuwland.

Wat doet een huurdersraad?

Woonforte gaat een nieuwe huurdersorganisatie opzetten. Zo'n belangenvereniging adviseert de directie van een woningcorporatie over onder meer beleidsdocumenten. 'De Woonbond zal ons begeleiden bij het opstarten van een nieuwe huurdersorganisatie. Een huurdersorganisatie in een nieuwe en moderne vorm, waarbij transparantie en democratie belangrijk is', aldus Woonforte. Nieuwland ziet het aan. 'Woonforte heeft nu zijn zin en kan een huurdersorganisatie opzetten zoals zij willen en dit naar hun hand zetten. Dat komt niet ten goede van de belangen van huurders.'

Een jaar geleden fuseerden WonenCentraal (Alphen aan den Rijn, Zwammerdam, Aarlanderveen) en Trifolium (Boskoop) tot Woonforte. Sindsdien zijn er problemen tussen de directie en de huurdersraad. Het bestuur van Vereniging Huurdersraad Albanianae stapt in zijn geheel op. Omdat er onvoldoende aanmeldingen waren om een nieuw bestuur te vormen tijdens de geplande algemene ledenvergaderingen, is besloten de vereniging te ontbinden en op te heffen. De lopende zaken worden met de leden van de bewonerscommissies nog wel afgehandeld.