‘Ik heb er geen woorden voor’, emoties na grote brand zorgboerderij

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Het is een triest gezicht', zegt een vrijwilliger van zorgboerderij Valkendam. Hij komt poolshoogte nemen bij de boerderij en ziet dat de schade groot is. Een metershoge vlammenzee heeft het pand aan de Kortsteekterweg in Alphen aan den Rijn in de nacht van donderdag op vrijdag voor een groot gedeelte verwoest. 'Ik heb er geen woorden voor.'

'Het gebouw is zwartgeblakerd. Er is alleen nog een geraamte van het dak te zien. Iemand die hier ooit is geboren, kwam net ook kijken naar de schade. Hij was te emotioneel om er over te praten.'

Het rieten dak van de zorgboerderij stond in brand, zegt een woordvoerder van de brandweer. De achterzijde van het gebouw waarin de dagbesteding plaatsvond, moet als verloren worden beschouwd. Het voorste deel heeft rook- en waterschade opgelopen.

Boerderij Valkendam is een plek voor mensen met een beperking. Dat kan een verstandelijke, lichamelijke en psychische beperking zijn. De cliënten werken onder begeleiding. Zo worden er onder andere dieren verzorgd en groente verbouwd.

Op het terrein van de zorgboerderij bevinden zich ook nog woningen voor de cliënten en een stal waar twee dieren verblijven. Of de bewoners kunnen terugkeren naar hun onderkomens moet volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio door de zorginstelling worden bepaald.

De brand brak rond 1.30 uur uit in de rieten kap. De brandweer rukte met veel materieel uit om het vuur in Boerderij Valkendam aan de Kortsteekterweg te bestrijden. Dertien bewoners en een medewerker zijn geëvacueerd en opgevangen in een andere boerderij. Zij kwamen met de schrik vrij.

Lees ook: Vlammenzee verwoest boerderij, bewoners midden in nacht geëvacueerd

Bekijk hieronder videobeelden uit de nacht van de grote brand in zorgboerderij Valkendam.