Inbrekers op boevenpad tijdens zomervakantie: ‘Geef de indruk dat je thuis bent’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens de zomervakantie kiezen veel mensen ervoor om eropuit te gaan. Even uitblazen van het werk of studie. Inbrekers zitten tijdens de zomervakantie niet stil. In de periode waarin veel mensen op pad zijn, zien zij hun kans schoon om een inbraak te plegen. Hoe maak je het inbrekers zo lastig mogelijk?

'Het is sowieso heel belangrijk dat je woning goed verlicht is', zegt Monique Denkers, hoofdagent bij het Alphense politiekorps, in het radioprogramma Zomertijd van Studio Alphen. 'In de woning is het ook handig om in ieder geval niet de indruk te geven dat je er niet bent. Dat kan door het aan laten van verlichting, zorgen dat er geen stapels post zich ophopen bij je brievenbus of op de tafel liggen.'

Het hele huis opruimen voordat je op vakantie gaat raadt Denkers ook af. 'Zorg ervoor dat het net lijkt alsof je er nog bent. Laat een bordje, wat huisraad staan.' Verder is het raadzaam om spullen die gewild zijn bij inbrekers, zoals sieraden en elektronica, niet in het zicht te laten staan.

Briefjes tussen voordeur

Bij de Alphense politie komen de laatste tijd veel meldingen binnen van briefjes die tussen de voordeur zijn gestoken. Zaterdagochtend was het opnieuw raak, onder andere op het Aardepad in Alphen aan den Rijn.

'Dat is met name om te kijken of er mensen aanwezig zijn. Als je op vakantie bent gaat een voordeur of achterdeur gewoon minder vaak open. Dan weten inbrekers, als de briefjes er nog tussen zitten, dat je er niet bent', legt Denkers uit.

Buren inlichten

'Stel dat je goed contact hebt met je buren, dan kun je ze best inlichten dat je weg bent. Stel dat ze dan iemand bij je huis zien rondhangen weten ze dat het niet klopt', vervolgt Denkers. Buren zouden ook af en toe een kijkje kunnen nemen in je huis, waardoor bijvoorbeeld briefjes die tussen een deur zijn gestoken niet te lang blijven zitten.

Bij verdachte situaties moeten Alphenaren niet schromen om de politie in te schakelen. 'Liever te veel dan te weinig', zegt Denkers. 'Als je iemand echt hoort rommelen aan een deur, mag je best 112 bellen. Voor andere zaken die even kunnen wachten kun je 0900-8844 bellen.'

Beluister hieronder het volledige interview met Monique Denkers. Zomertijd is iedere zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur te beluisteren op radio bij Studio Alphen.