‘Indoorcentrum Nieuwe Sloot compacter en met andere sporten’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het plan van accommodatiebeheerder SAT (Stichting Alphense Tennisparken) om tennisverenigingen Nieuwe Sloot en TEAN niet samen te brengen op één locatie, krijgt goedkeuring van de gemeenteraad. Dat bleek maandagavond tijdens de commissievergadering. Het formele besluit wordt donderdag genomen tijdens de raadsvergadering. Vorige week stemde het college van burgemeester en wethouders al in met het reddingsplan.

In plaats van beide tennisclubs te huisvesten onder één dak, stelt SAT voor om de omgeving rond de Nieuwe Sloot-tennisbanen te bebouwen met huizen. De gemeente Alphen laat die woningen bouwen. Met de opbrengsten kunnen de financiële tekorten van SAT gedekt worden. De gemeente neemt alle eigendommen en opstallen van SAT over. 'Deze richting heeft maatschappelijk draagvlak en geeft invulling aan de nieuwe manier van tennissport bedrijven en het exploiteren van het racketcentrum', constateert Godard Kloos, voorzitter van SAT.

Het is de bedoeling dat drie van de vier binnentennishallen in het racketcentrum van Nieuwe Sloot blijven. De vierde hal moet omgetoverd worden in een padelhal. Padel, een racketsport, is een mix van tennis en squash. Ook de huidige squashbanen blijven. 'Het wordt compacter, met andere sporten en er komt een efficiëntieslag', voorziet Kloos.

Taken van SAT

Nieuwe Sloot en TEAN gaan als tennisverenigingen de buitenbanen huren van de gemeente Alphen. Tot op heden treedt SAT, eigenaar van de banen, op als verhuurder. SAT gaat op zijn beurt Nieuwe Sloots indoorcentrum huren van de gemeente. Hoe SAT tot een financieel gezonde exploitatie moet komen, wordt op dit moment onderzocht door een accountantsbureau. In het eerste kwartaal van 2020 zijn de resultaten bekend.

Het is nog onduidelijk welke taken SAT toebedeeld krijgt. En dus ook welke veranderingen dat voor het personeel inhoudt. Wordt SAT ingehuurd om de buitenbanen te onderhouden of nemen - bijvoorbeeld - de verenigingen die taak op zich? Wethouder Kees van Velzen (CDA) wil zich ervoor inspannen dat de tennisvereniging Nieuwe Sloot een eigen plek krijgt in het gelijknamige racketsportcentrum met een eigen bar. Welke gevolgen heeft dat voor de horeca-brasserie van SAT in hetzelfde pand?

Veranderen

'Na donderdag moeten we starten met demarcatie van werkzaamheden', stelt Kloos, oftewel het afbakenen wie welke verantwoordelijkheid heeft. 'Bijvoorbeeld bij de overdacht van het vastgoed, maar ook hoe je omgaat met de exploitatie. Daar hebben we gelukkig een overgangsperiode voor. We hebben tijd nodig voor de uitwerking. Er gaan dingen veranderen en dat gaan we zorgvuldig doen.'

Tijdens de overgangsperiode blijft SAT alle huidige taken uitvoeren, Dat gebeurt wel in opdracht en onder aansturing van de gemeente.

Hieronder is het radio-interview met SAT-voorzitter Godard Kloos te beluisteren.