Infoborden, vaarkaart en wandelroute tonen cultuurhistorisch karakter van vaardorp Het Rietveld

HAZERSWOUDE-DORP - Het Rietveld wordt op de kaart gezet als Vaardorp. Vorig jaar al met een historische vaarkaart, zaterdag onthulde wethouder Relus Breeuwsma (CDA) één van de vier monumentenborden die geplaatst zijn in het historische dorp.

Het initiatief voor de borden ontstond bij de bewoners van het Rietveld. Uit een enquête bleek dat zij zich zorgen maakten over de achteruitgang van hun woongebied. Zij wilden meer aandacht voor het cultuurhistorische karakter van het gebied, onder meer door het plaatsen van informatieborden. Bij het realiseren van deze wens werkte de bewonersvereniging van de Rietvelders samen met PReT. Een platform dat de nog steeds aanwezige authentieke gastvrije sfeer en kleinschalige recreatiemogelijkheden in en rond het vaardorp op de kaart wilde zetten.

De bewonersvereniging ontving subsidies van stichting Land van Wijk en Wouden en de ANWB. PReT droeg bij uit eigen middelen. De bewonersvereniging nam de (historische) teksten voor haar rekening. PReT zorgde voor de vormgeving.

Wandelroute

Naast de informatieborden en de historische vaarkaart die binnenkort als tweede druk in grotere oplage verschijnt, werkten de samenwerkingspartners aan een nieuwe wandelroute. Een route die wandelaars de geschiedenis van het gebied laat beleven.

Zaterdag was het tijd voor de onthulling van één van de vier informatieborden én de presentatie van de wandelroute. Bij de Rietveldsebrug in de Dijkgraafweg onthulde wethouder Breeuwsma het bord en nam de "Geer en Rietveld wandelroute" in ontvangst.

Recreatie-aanbod

In de twee jaar dat de bewoners en recreatieondernemers samenwerkten, verzamelde PReT verder de wensen van de kleine recreatieaanbieders rond het Rietveld. De overnachtingsmogelijkheden, horeca, bootjesverhuur, arrangementen en wandeltuinen. Ook hierbij kreeg zij hulp van de bewonersvereniging. Het recreatie-aanbod is inmiddels te vinden op de website hierisalphen.nl.