Invoeren mondkapjesplicht in gemeente Alphen aan den Rijn niet aan de orde

Gepubliceerd op 30 juli 2020 om 11.02 uur

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) gaat niet verplichten om in delen van de gemeente Alphen aan den Rijn een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Volgens de burgemeester maakt de huidige situatie in Alphen het niet noodzakelijk om een mondkapje op te zetten.

Moet het in Nederland wel of niet verplicht worden om een mondkapje te gebruiken? Daar is al geruime tijd veel discussie over. Het Outbreak Management Team (OMT) kwam dinsdag bij elkaar om een nieuw advies op te stellen over het effect van het dragen van neus- en mondbedekking. Het ontbreekt volgens het OMT aan wetenschappelijk bewijs over de werking van niet-medische mondkapjes. Het kabinet maakte woensdagavond bekend te hebben besloten af te zien van een landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte.

Wel wordt het voor burgemeesters mogelijk om op kleine schaal, plaatselijk, het dragen van mondkapjes in te voeren op drukke plekken. Burgemeester Spies reageert daar desgevraagd op dat dit wat haar betreft niet aan de orde is in Alphen, maar het advies van de GGD en veiligheidsregio over de eventuele noodzaak van mondkapjes te volgen.

Sjaak de Gouw

Sjaak de Gouw, directeur Publieke Diensten van de GGD, zei afgelopen zaterdag in een radio-uitzending op Studio Alphen geen voorstander te zijn van een mondkapjesplicht.

'In situaties waarin het niet lukt om anderhalve meter te houden, zoals in het openbaar vervoer, kan een mondkapje extra bescherming bieden. Maar de anderhalvemeterregel is veel belangrijker. Mondkapjes uitdelen omdat mensen zich niet aan die anderhalve meter houden, dat mag niet de reden zijn. Dan sanctioneer je omdat mensen zich niet aan de maatregelen houden.'

Dat is ook de lijn die het kabinet volgt, die stelt dat mondkapjes voor schijnveiligheid zorgen en de kans vergroten dat mensen lak hebben aan het houden van anderhalve meter afstand.

Lees ook: Coronacluster in Alphen: meerdere medewerkers Technische Unie besmet

advertentie advertentie