Inwoners mogen meepraten over keuze van nieuwe burgemeester voor gemeente Alphen aan den Rijn
GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Alphense gemeenteraad heeft besloten dat alle inwoners van de gemeente mee mogen praten over de keuze voor een nieuwe burgemeester. Het gaat daarbij om de vraag welke eigenschappen inwoners belangrijk vinden voor ‘hun’ burgemeester.
Nieuw Elan, D66, CDA, VVD en GroenLinks zijn voorstander van meepraten door inwoners bij de keuze voor een nieuwe burgemeester. Het gaat daarbij over de verwachtingen van de inwoners van hun nieuwe burgemeester. Dat staat in een motie die is aangenomen door de Alphense gemeenteraad op donderdag 12 december. De andere politieke partijen, onder aanvoering van Caroline Blom (CU) vinden dit ook, maar zij willen dat besluiten tijdens de eerste vergadering van de vertrouwenscommissie en stemmen daarom tegen de motie.
De vertrouwenscommissie moet vanaf januari werken aan de benoeming van een nieuwe burgemeester. Als eerste moet er een profielschets worden gemaakt met eigenschappen die Alphen aan den Rijn wil zien bij de nieuwe burgemeester. Om deze profielschets te maken, wordt nu eerst naar de mening van de inwoners van de gemeente gevraagd. Belangrijk zijn de verwachtingen, wensen en eisen die ‘de Alphense samenleving’ heeft van haar burgemeester.
Procedure
Burgemeester Liesbeth Spies vertrekt per 1 februari. Het komende jaar zal Peter Rehwinkel functioneren als waarnemend burgemeester. Hij wordt 20 januari benoemd door de Commissaris van de Koning, Wouter Kolff. Ondertussen wordt een procedure gevolgd voor de keuze van een nieuwe burgemeester. Deze procedure begint in mei, naar verwachting wordt een nieuwe burgemeester in december van 2025 benoemd.
De gemeenteraad benoemt een vertrouwenscommissie. Deze stelt een profielschets op, dit is in principe de vacaturetekst. De Commissaris van de Koning begeleidt de sollicitatieprocedure en maakt uit de sollicitanten een voorselectie met geschikte kandidaten. De vertrouwenscommissie voert met hen gesprekken en doet verslag aan de raad. Vervolgens komt er een aanbeveling met twee kandidaten, hieruit maakt de gemeenteraad een keuze. Deze kandidaat wordt voorgedragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De procedure wordt vertrouwelijk behandeld en alle vergaderingen zijn dan ook besloten.
Vertrouwenscommissie
De vertrouwenscommissie bestaat uit alle fractievoorzitters in de Alphense gemeenteraad. Daarnaast is er een (technisch) voorzitter en een wethouder die adviseert. In de commissie zitten: Caroline Blom (CU), Jeroen van Gool (CDA), Ginet Groep (SP), Ank de Groot (RGL), José Huls (GroenLinks), Hans van Kuijk (SGP), Frans Langerak (Nieuw Elan), Vanessa Scholtens (VVD), Ernst-Jan Straver (PvdA), Filine Verloop (Forum), Peter Versteeg (ONS Alphen), Wil Verschuur (Beter Alphen) en Maurits de Vries (D66). De voorzitter is Michel du Chatinier (plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad), hij is geen lid en heeft geen stemrecht. Een van de wethouders adviseert de commissie, maar is ook geen lid en heeft ook geen stemrecht. Daarnaast wordt de vertrouwenscommissie ondersteund door de griffie. De commissie heeft geheimhoudingsplicht.
Lees ook: Tijdelijke waarnemend burgemeester aangesteld als opvolger van burgemeester Spies