Ipse de Bruggen begonnen met inenten bewoners Hooge Burch: ‘Hou niet van naalden’

Foto: Mike Mourits

ZWAMMERDAM - Vier bewoners van landgoed Hooge Burch in Zwammerdam hadden maandag de primeur om als een van de allereersten gevaccineerd te worden tegen het coronavirus. In een aantal zorginstellingen in Nederland werd halverwege de middag begonnen met het inenten van mensen met een verstandelijke beperking.

Elly Hesselberth, Jasper Duinveld, Frank Slot en Chris van der Werf zijn de uitverkorenen namens Ipse de Bruggen. In de grote zaal van grand café en dagbestedingslocatie De Haven, midden op het landgoed, hebben de vier cliënten zich samen met hun persoonlijk begeleiders verzameld. En met de nodige verslaggevers, cameramensen en fotografen. Van de NOS tot Hart van Nederland en De Telegraaf, en van AD Groene Hart tot Leidsch Dagblad en Studio Alphen.

'Best spannend al die camera's', bekent de 29-jarige Chris. En een prik krijgen, vindt hij ook spannend. 'Ik houd niet zo van naalden.' Maar over zijn inenting zelf, twijfelt hij niet meer na een gesprek met zijn persoonlijk begeleider. 'Zij heeft mij verteld wat erin zit en wat het doet. Toen ben ik gaan nadenken en heb ik besloten om het te doen.'

McDonald's

'Ik heb hem niet overtuigd. Dat is niet mijn doel', legt Rianne van den Bosch uit. Zij is de persoonlijk begeleider van Chris en heeft hem verteld dat het vaccin hem beschermt tegen corona. 'Dan kunnen wij langzaam teruggaan naar een beetje meer normaal.'

Chris woont op de Hooge Burch op een locatie met zeven medecliënten. Onderling hebben ze uitvoerig met elkaar gesproken over al dan niet vaccineren. 'Ik wil mijn oude leven weer oppakken. Op vakantie gaan, winkelen en naar de kroeg gaan', vertelt Chris.

Als Elly, Jasper en Frank aan de beurt zijn geweest, moet Chris eraan geloven. Het blijkt allemaal reuze mee te vallen. 'Was dat het? Jezus... mag ik naar huis?', is zijn eerste reactie. Hij geeft Rianne een boks. 'Oke, naar McDonald's', grapt hij.

Cliënten die buiten Hooge Burch wonen

Alle bewoners van de Hooge Burch krijgen de komende dagen hun prik. Alleen wie om medische redenen het Pfizer-vaccin niet kan krijgen, te recent zelf corona heeft gehad of geen inenting wil, krijgt 'm niet. In de praktijk betekent het volgens zorgdirecteur Ilse van Esch van Ipse de Bruggen dat vrijwel iedereen de vaccinatie krijgt.

'We gaan dat doen op de locaties zelf. Dus we gaan naar de woningen van de cliënten toe om ze daar in te enten', aldus Van Esch. De bewoners van de drie landgoederen van Ipse krijgen voorrang. Van Esch hoopt dat volgende week of de week daarop de zelfstandig- en thuiswonende cliënten van de zorginstelling hun vaccin krijgen.