Jelle Sels voor eerst Nederlands kampioen tennis: ‘Nog niet op mijn lijstje’

Foto: Henk Koster Fotografie (KNLTB)

ALPHEN AAN DEN RIJN - Jelle Sels uit Alphen aan den Rijn is zondag Nederlands kampioen tennis geworden. Zijn tegenstander in de finale, de als tweede geplaatste Botic van de Zandschulp, gaf in de derde set geblesseerd op bij een stand van 6-4, 3-6, 3-1.

'Deze had ik nog niet op mijn lijstje staan', reageert de verliezend finalist van de NK in 2018 voor de camera van tennisbond KNLTB. 'Ik heb alle Nederlandse kampioenschappen gewonnen bij de jeugd, maar deze ontbrak nog.'

Sels versloeg in Amstelveen de volledige top-3 van de plaatsingslijst. In de eerste ronde was hij te sterk voor Tallon Griekspoor (6-1, 5-7, 7-6) en in de halve eindstrijd voor Igor Sijsling (6-4, 1-6, 6-3). In de kwartfinales won Sels van zijn trainingsmaatje Gijs Brouwer (6-4, 6-1).

'Ik had een erg zware loting. Maar dat vond ik niet zo erg. Dit is een toernooi waar je zoveel mogelijk wedstrijden wil spelen om ritme op te doen voor de komende tijd', legt de 25-jarige Alphenaar uit. 'Dus eigenlijk was dit perfect, alles gewonnen en wedstrijden van hoog niveau.'

Zesde op wereldranglijst

Jelle Sels is op dit moment de zesde Nederlandse tennisser op de wereldranglijst. De nationaal kampioen staat op plek 338, 34 plekken hoger dan hij het kalenderjaar 2019 afsloot, en weer koersend op zijn hoogste ranking ooit (plek 260 in december 2018, red.).

De Alphenaar is volledig hersteld van een slepende polsblessure die hem vorig en dit jaar maandenlang aan de kant hield. Juist op het moment dat het coronavirus de internationale tenniswereld platlegde, wilde Sels zijn rentree maken.

Finale

Pas in augustus mocht Jelle Sels zijn eerste internationale toernooi spelen. Daardoor kon zijn doelstelling voor 2020, het bereiken van de top-200 op de wereldranglijst, de prullenbak in en overgeheveld worden naar 2021.

Tijdens de tien internationale toernooien die hij dit jaar speelde, bereikte Sels één keer de finale, tweemaal de halve eindstrijd en één keer de kwartfinales.