Jeugddetentie en tbs geëist tegen overvallers van Boskoops gezin

BOSKOOP - Het Openbaar Ministerie heeft negen en veertien maanden jeugddetentie met jeugd-tbs geëist tegen twee jongemannen uit Eritrea voor het plegen van een zeer gewelddadige woningoverval aan de Boezemlaan in Boskoop. Een gezin werd vorig jaar op 10 mei 's nachts vastgebonden, geprikt met messen en met de dood bedreigd. De vrouw was bang dat ze het drama niet zou overleven. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

In de rechtbank vertelde de bewoonster hoe 'een stel schreeuwende gasten' met messen opeens in de slaapkamer stonden. Ze waren via het keukenraam binnengekomen. 'Waar is de kluis of ik snij je armen of benen eraf', schreeuwden ze. Tegen de zoon die wakker was geworden werd geroepen dat hij weer moest gaan slapen 'anders zou hij worden doodgestoken'.

De vader werd met handen en voeten aan elkaar gebonden, de vrouw kreeg met de punt van een mes een watje in haar mond gedrukt om haar te smoren. De nachtmerrie duurde meer dan een uur. De vrouw denkt er nog dagelijks aan terug, zo zei ze in de rechtbank. Volgens de officier van justitie is het een wonder dat de slachtoffers zo rustig en kalm zijn gebleven, terwijl de overvallers zeer agressief waren. Het had anders fout afgelopen.

Verdachten dag later opgepakt

Nu gingen de verdachten ervandoor met geld, mobieltjes, laptops, sieraden, bankpassen en medailles als buit. Ze werden een dag later opgepakt, net als een derde man die later nog wordt berecht. De 20-jarige S. B. uit Nijmegen ontkent de bewoners te hebben bedreigd en zou ook geen mes hebben gepakt. Hij zou alleen hebben toegekeken.

In de rechtbank zei hij dat hij die nacht was meegegaan met A. M. (18), omdat hij schulden had. Pas in het huis zou hij hebben begrepen dat het om een inbraak ging. 'Ik heb er veel spijt van en ga het nooit meer doen', zei hij. De verdachte bood aan de slachtoffers zijn excuses aan.

Behandeling in kliniek

Maar volgens de officier van justitie maakte hij zijn rol kleiner dan die is geweest. 'Het zal je maar overkomen, hoe afschuwelijk is dit', zei ze over de overval. Op advies van deskundigen paste ze het jeugdrecht tegen S. B. toe en eiste veertien maanden cel, waarna behandeling in een kliniek voor jeugd-tbs moet volgen. Volgens deskundigen lijdt de jongeman aan allerlei stoornissen en heeft hij strak toezicht nodig.

Tijdens een besloten zitting is tegen de minderjarige verdachte A. M. negen maanden jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. De rechtbank doet 23 mei uitspraak.