Jurist stond nabestaanden schietpartij Ridderhof met succes bij, nu dreigt hij cel in te moeten

Foto: Omroep West

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Het gaat je voorstellingsvermogen te buiten', zegt de officier van justitie over de handelswijze van letselschadespecialist Orlando Kadir. Hij stond nabestaanden van slachtoffers van het schietdrama in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn bij, maar wordt nu verdacht van valsheid in geschrifte. De officier beschreef hem als 'een belangenbehartiger die zo hard om zich heen slaat als er een conflict ontstaat en bereid is om documenten te vervalsen om een rechter om de tuin te leiden'.

De 54-jarige Kadir werd bekend als de man die de politie mede aansprakelijk stelde voor de schade van de slachtoffers van het schietdrama in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, in 2011.

Hij procedeerde namens ruim zeventig nabestaanden en slachtoffers en won. In 2019 bepaalde de Hoge Raad dat de politie aansprakelijk was voor het schietdrama.

'Belangrijk werk'

De officier van justitie erkende dat ook in haar requisitoir: 'Het werk dat hij doet is belangrijk en waardevol. Zonder hem was er nooit tot aan de Hoge Raad doorgeprocedeerd.'

Maar na het arrest van de Hoge Raad veranderde Kadir zijn werkwijze en een aantal nabestaanden was het daar niet mee eens. Zij vertrokken in 2021 naar een andere belangenbehartiger.

Van 15 naar 30 procent

'Dat hij daarover boos is, snap ik. Maar dat hij zo ver zou gaan toen er een conflict ontstond, kon ik me niet voorstellen', zegt de officier. Kadir heeft volgens drie van zijn voormalige cliënten documenten vervalst.

Het originele contract waarin stond dat hij vijftien procent van de schadevergoeding zou krijgen als beloning voor zijn werk, bleek te zijn vervangen door een document waarin dertig procent stond.

Een handschrift deskundige keek naar de zaak en kwam tot de conclusie dat de handtekeningen onder contracten zijn gekopieerd van onder meer een paspoort. De documenten zijn ook van een valse datum voorzien. De handtekening op een document uit 2018 is gekopieerd van een brief uit 2019. Op een ander document, zogenaamd uit 2014, staat een handtekening die is gekopieerd van een paspoort dat pas in 2016 is uitgegeven.

De fraude kwam aan het licht toen Kadir zelf een civiele procedure aanspande tegen zijn ex-cliënten, waarin hij beslag liet leggen op de toekomstige schadevergoeding die de mannen zouden krijgen.

Daarbij ontdekte het tweetal de documenten die ze niet eerder hadden gezien en niet zelf hadden ondertekend.

Celstraf geëist

Volgens de officier van justitie was het beslag een wraakactie omdat de mannen zich niet langer lieten vertegenwoordigen door Kadir. 'Ik kon me eerst nauwelijks voorstellen dat de verdachte dit zou doen en zijn reputatie te grabbel zou gooien, maar het bleek waar', zo zei ze.

De officier vindt dat er genoeg bewijs is dat Kadir zelf - en niemand anders - de documenten heeft vervalst. Zowel de originele als de kopieën lagen in zijn kantoor. Ze eiste een celstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk.

'Hoe laag'

De verdachte liet duidelijk merken dat het hem steekt dat zijn cliënten bij hem zijn weggegaan. 'Ik was voor deze lieden dag en nacht beschikbaar en dat juist deze mensen me zo hebben behandeld, is verschrikkelijk. Wat heb ik me vergist in hoe laag zij zouden gaan', zei hij in een emotioneel slotwoord aan het eind van de zitting.

'De shit in de media, het gaat nooit meer weg in een klein dorp als Alphen. Hoe weinig is er voor nodig dat het OM je kapot kan maken. Holy shit', zo foeterde hij verder. 'Ik leg mijn cliënten altijd uit dat we in een hoogontwikkelde rechtstaat leven. Ik ben woedend. Het recht waar ik voor heb gestreden, wordt tegen mij gebruikt. Dit vergeef ik ze nooit meer.'

Bewijsstrop om nek

Maar los van de emoties bestreden de verdachte en zijn advocaat, Gerard Spong, niet dat de handtekeningen zijn vervalst zijn. Alleen staat niet vast dat Kadir het gedaan heeft, betoogde Spong.

De twee mannen zouden het ook zelf gedaan kunnen hebben. 'Hij heeft zelf de opdracht gegeven voor het eerste handtekeningonderzoek. Hij gaat toch niet zelf de bewijsstrop om zijn nek leggen?' Spong vroeg dan ook om vrijspraak.

Vele miljoenen

Het beslag dat Kadir met de vervalste documenten had laten leggen, is weer opgeheven. In een andere, civiele zitting is bepaald dat de cliënten 7,5 procent moeten betalen aan hem voor de geleverde diensten in de tien jaar dat ze wel goed met elkaar omgingen.

Maar 7,5 procent van welk bedrag, is niet duidelijk. Kadir zelf sprak in de rechtbank vrijdag over vele miljoenen, maar volgens de advocaat van de nabestaanden klopt daar niks van en wordt er nog altijd onderhandeld over het bedrag voor deze twee mannen. Het zal volgens hem bij lange na niet zoveel worden.

Claims tegen Kadir

Wel hebben de mannen schadeclaims ingediend tegen Kadir van in totaal 30.000 euro voor de kosten die ze de afgelopen jaren hebben moeten maken in alle procedures die hij tegen hen heeft gevoerd.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de rechtbank die claims moet toewijzen. De uitspraak is over twee weken.

Lees ook: Dertien jaar na schietdrama Ridderhof: net als vorig jaar geen officiële herdenking