Kabinet kondigt heropening terrassen aan, avondklok per 28 april afgeschaft

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De buitenterrassen van horeca mogen vanaf woensdag 28 april weer open. In eerste instantie van 12.00 tot 18.00 uur, met een maximum van vijftig personen per terras. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdag bekendgemaakt op een nieuwe coronapersconferentie.

Per tafel mogen twee personen zitten, tenzij het één huishouden is. Tafels moeten op anderhalve meter afstand van elkaar staan, maar als ondernemers kuchschermen plaatsen is die richtlijn niet van toepassing. Verder is een 'check-gesprek' en registratie vooraf verplicht, evenals reserveren. Al kan reserveren ook ter plekke en op het moment zelf.

Winkelen op afspraak is vanaf volgende week woensdag ook niet meer nodig. Het maximum aantal klanten blijft wel van kracht: twee personen per verdieping in kleine winkels en bij grote winkels één persoon per 25 vierkante meter. Warenmarkten kunnen zonder beperkingen, met uitzondering van de anderhalvemeterregel, weer open.

Twee bezoekers per dag thuis

De avondklok komt vanaf 28 april 04.30 uur te vervallen. Het dringende advies om maximaal één bezoeker thuis per dag te ontvangen, wordt opgehoogd tot twee. Bij uitvaarten mogen honderd in plaats van vijftig mensen aanwezig zijn en theorie-examens voor het rijbewijs worden hervat. Studenten van het hoger onderwijs gaan minimaal één dag per week college krijgen.

Hieronder is de integrale persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) te bekijken.