Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg uit Alphense Nassaustraat failliet

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Kamsteeg & Kramer Uitvaartzorg uit Alphen aan den Rijn is failliet. Het uitvaartcentrum kwam de laatste jaren meerdere malen in het nieuws omdat een aantal buurtbewoners wilde dat het in 2018 naar de Nassaustraat verhuisde rouwcentrum uit de woonwijk zou vertrekken.

De directie van Kamsteeg Uitvaartzorg laat aan Studio Alphen weten deze week niet in de gelegenheid te zijn om commentaar te geven op het faillissement. De curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart van het Alphense bedrijf.

Uitvaarten verstoord

In 2017 werd Kramer Uitvaartzorg overgenomen door het Brabantse Kamsteeg Uitvaartzorg. Omdat het bestaande uitvaartcentrum aan de Ambonstraat werd verkocht, verhuisde het bedrijf in 2018 na een lange zoektocht naar de Nassaustraat. Tot op de dag van vandaag zijn de kopers, projectontwikkelaars Green en Bogor, nog niet gestart met de bouw van zorgwoningen en appartementen.

Bewoners van de Nassaustraat en Javastraat waren niet blij met de komst van het rouwcentrum. Uitvaarten werden verstoord en het pand beklad. Wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) heeft van begin af aan gezegd dat de gemeente Alphen op basis van het bestemmingsplan geen grond heeft om het bedrijf te weigeren.

In 2018 debatteerde de Alphense politiek over Kamsteeg & Kramer. 'Past een uitvaartcentrum in een woonerf? In mijn ogen niet. Er wonen hier heel jonge kinderen en zij worden vaak geconfronteerd met lijkwagens en lijkkisten. De kinderen worden erg verdrietig omdat ze zien hoe vaak er mensen dood gaan', sprak een van de omwonenden in.

Mediation

Een mediationtraject werd gestart. De conclusie is dat omwonenden willen dat de uitvaartonderneming vertrekt en de gemeente Alphen, die vanwege het bestemmingsplan zou moeten opdraaien voor de kosten, vindt uitplaatsen te duur. Verdere details over de uitkomst blijven geheim.