Kimm Mulder schrijft winnende bruggedicht voor Alphensebrug

Bekendmaking winnaar Bruggedicht Foto: KHABBAZ

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens het openingsfestival van het cultureel seizoen zaterdag 27 augustus is het winnende bruggedicht bekendgemaakt. Wethouder Anouk Noordermeer van Kunst en Cultuur ontrolde het gedicht van uitverkoren dichter Kimm Mulder op het Rijnplein.

Cultuurplatform KHABBAZ riep in het voorjaar iedereen, die iets met Alphen aan den Rijn heeft, op een gedicht in te sturen om kans te maken op plaatsing aan de onderzijde van de Alphensebrug. De selectiecommissie koos uit 136 inzendingen het gedicht van Kimm Mulder. De gemeente en Stichting De Zoek naar Schittering hopen het gedicht in 2023 op de brug aan te brengen.

Juryrapport

De jury had ruime keus met 136 inzendingen. Alle gedichten zijn in meerdere rondes en anoniem beoordeeld. Het was niet eenvoudig te kiezen uit de vele mooie gedichten waar het enthousiasme vanaf sprankelde. De juryleden waren na een uitgebreide afweging overtuigd dat het gedicht van Mulder het beste gedicht is voor de Alphensebrug.

Gedicht

De tekst van het gedicht van Kimm Mulder is als volgt:

Wie verbindt nog

wie vindt nog

de parels in dagen

wie proeft het geluk

overbrugt hier

de tijd

wie verlangt

terug naar vroeger

wie droomt er

van later

wie plukt hier

vandaag

de dag voor altijd

Juryrapport

De jury over het winnende gedicht: 'Het geselecteerde gedicht is toegankelijk, hedendaags en toch gelaagd, sterk metrisch en met een goed lopend binnenrijm. Het toont taalplezier, spreekt tot de verbeelding en klinkt als een klok: er zit een lekkere beat in. We denken dat het voor een verscheidenheid aan lezers herkenbaar is en dat er lang van genoten kan worden, steeds opnieuw. De wachtende lezer kan erbij weg mijmeren en tegelijk echoën de regels na wanneer zij haar weg alweer vervolgt. Het gedicht heeft bovendien een positieve ondertoon, wat fijn is telkens als je moet wachten voor de brug. Het sluit daarnaast in heel brede, poëtische zin aan op het thema waarbij verbinding en geschiedenis, het verleden en nu werden meegegeven als suggesties om mee aan de slag te gaan.'

Geen onbekende in Alphen

De winnaar van de wedstrijd is geen onbekende in de poëziewereld. Kimm Mulder is sinds 2018 actief onder de naam De Perkamentdichter en bracht de afgelopen jaren drie dichtbundels uit. Zij woonde veertien jaar in Alphen aan den Rijn, waaronder aan de Aarkade. Daar is nu haar Vintage Poetrybox te vinden, dat onderdeel uitmaakt van het project Wisselkunst van Norma Koorengevel. Dit kunstwerk bevat een perkamentrol met vier gedichten en is nog tot 2 oktober te zien tegenover het Metaheerhuisje.

De ambitie van stichting De Zoek naar Schittering is dat het gedicht in voorjaar 2023 aan de onderzijde van de Alphensebrug wordt aangebracht. Dit is afhankelijk van factoren, zoals vergunningverlening en fondsenwerving. Mocht het daar niet doorgaan, dan wordt het op een andere brug of gevel in de stad uitgevoerd.