Kittens en moederpoezen steeds vaker gedumpt: ‘Het is echt enorm druk’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Nooit eerder heeft de Alphense stichting Kittenplace het zo druk gehad met de opvang van pasgeboren katjes en moederpoezen. De pleeggezinnen zitten bomvol en dat geldt voor veel meer asielen in het hele land. Het lijkt er sterk op dat mensen hun tijdens de coronacrisis gekochte huisdieren alweer zat zijn.

Nu het normale leven weer zo goed als terug is en de inflatie toe heeft geslagen, hebben een hoop mensen zich inmiddels bedacht. 'Het is echt enorm druk', bevestigt Elisah Vente van Kittenplace. 'Vorig jaar hadden we over het hele jaar in totaal 157 kittens en 47 moederpoezen. Nu zitten we al op vijftig moederpoezen en 222 kittens.' Terwijl het seizoen eigenlijk al ten einde zou moeten zijn, heeft Kittenplace nu nog altijd 57 kittens en tien moederpoezen in de opvang zitten.

Zelf is ze - net als haar in Aarlanderveen wonende moeder Herma - al 3,5 jaar 'pleegmoeder' voor poezen, wat inhoudt dat Vente tijdelijk de zorg op zich neemt. Zo heeft ze thuis een hoekje ingericht voor moederkat Momo en haar kittens Kwik, Kwek en Kwak. Haar eigen poes Mowgli is in 2019 ook als pleegkat binnengekomen. 'Die zat onder de vlooien en wormen, dus heb ik hem helemaal opgelapt. Toen is hij blijven plakken.'

'Fokken bij de konijnen af'

De landelijke Dierenbescherming onderschrijft dat er steeds meer katten en konijnen in een opvang terechtkomen. Een woordvoerster laat weten geen zicht op concrete cijfers te hebben, maar merkt wel op dat er de afgelopen twee zomers een 'enorme toename' van met name het aantal gedumpte konijnen is. 'Het zijn ook niet echt enorm geschikte huisdieren', voegt ze daaraan toe.

Ook de landelijke stichting DierenLot, die zich inzet voor allerlei noodlijdende dieren, signaleert een flinke stijging van het aantal achtergelaten katten en konijnen. 'Sinds deze zomer is het extreem', aldus Daniëlla van Gennep, hoofd dierenwelzijn en public affairs. Vooral voor konijnen die worden aangeboden bij een opvanglocatie, zijn er volgens haar lange wachtlijsten. 'Mensen fokken bij de konijnen af', stelt ze gekscherend.

Strengere regels

Exacte cijfers kan ze niet geven, omdat Nederland geen centrale database heeft met hoeveel dieren er in een opvang zitten. Daar pleit ze wel voor, evenals voor het verplicht laten castreren en chippen van poezen, zoals in bijvoorbeeld België al het geval is. De gemeente Alphen aan den Rijn is vorig jaar al begonnen met de voorbereiding op een proef waarbij het bindend wordt om katten van een chip en registratie te voorzien.

Mirjam Stet van de Kattenbescherming noemt het dumpen van poezen 'een enorm groot probleem, dat de laatste twee jaar groter is geworden'. En hetzelfde geluid hoort ze van talloze andere stichtingen. Wat het Alphense bestuurslid betreft, moeten er dan ook veel strengere regels worden ingesteld voor het in huis nemen van katten.

'Mensen raken kattenverzadigd'

Doel is de zwerfkattenpopulatie terugdringen, onder andere door gedumpte poezen bij gastgezinnen te plaatsen. In de dertien jaar dat zij zich daarvoor inzet, is de Kattenbescherming opgeschoven van de regio Delft/Den Haag naar haar woonplaats en in sommige gevallen zelfs tot Friesland, Groningen en Limburg. 'Wij zitten qua aantallen al bijna op het dubbele van vorig jaar. Toen hebben we 54 adopties geregeld en dit jaar zijn dat er al bijna honderd.'

'Je ziet niet alleen een tsunami aan kittens, maar ook dat mensen kattenverzadigd raken', constateert Carien Radstake, directeur van de stichting Zwerfkatten Nederland. Haar grove schatting is dat er dit jaar al ongeveer 15 procent meer achtergelaten poezen zijn gevonden dan in 2021.

Castreren of steriliseren

Bij de Alphense dierenambulance is het aantal gedumpte konijnen fors toegenomen. 'Normaal zijn het er drie à vier per jaar. De afgelopen maanden zitten we al op twintig tot 25', verklaart een woordvoerster. Omdat er in Alphen sinds vorig jaar geen geschikte opvanglocatie voor konijnen meer is, worden ze naar Het Knaaghof in Rijswijk doorwezen. Daar is het 'sinds de zomer heel druk', vindt een woordvoerster. 'Aan veel mensen moeten we nee verkopen.'

Vrijwel alle kenners zijn eensgezind in hun oproep aan baasjes: laat je katten en konijnen castreren (weghalen van geslachtsorganen) of steriliseren (onderbreken van ei- of zaadleiders). 'Dat kost natuurlijk een hoop geld', beseft Elisah Vente van Kittenplace. 'Maar neem je verantwoordelijkheid. Heb je een zwangere poes en kun je het financieel niet dragen, vraag om hulp.'

Lees ook: Alphenaren kunnen kat gratis laten chippen op 26 november