Kiwi Rua uit vogelpark Avifauna is in het voorjaar overleden

ALPHEN AAN DEN RIJN - Rua, de tweede kiwi van vogelpark Avifauna, is in het voorjaar van dit jaar overleden. De vogel kwakkelde vanaf het begin af aan al met zijn gezondheid, een longinfectie werd het dier uiteindelijk fataal.

In november vorig jaar maakte Avifauna bekend dat er een tweede kiwi uit het ei was gekropen. De eerste kiwi, Tuatahi, werd een maand daarvoor onder grote belangstelling aan het publiek getoond. 'Rua deed het sinds het begin minder goed dan zijn broer Tuatahi', zegt woordvoerder Pamela Stolze.

'Kiwi's moeten vrij snel zelfstandig leven, zelf op zoek gaan naar eten. Dat zorgt ervoor dat je vanaf het begin af aan direct sterk moet zijn', legt Stolze uit. In maart overleed kiwi Rua. Het vogelpark maakte dat niet eerder bekend. 'Het is ontzettend jammer.'

Tuatahi

Met Tuatahi gaat het een stuk beter. 'Die is vanaf het begin al heel sterk', zegt Stolze. Het is de bedoeling dat de kiwi voorlopig nog in Avifauna blijft. 'Dit seizoen houden we hem goed in de gaten. We wegen hem iedere dag aan het einde van de middag, daarbij wordt ook een praatje gegeven voor bezoekers die bij het weegmoment kunnen kijken.'

Slechts zestien dierentuinen in de wereld fokken met de bedreigde vogelsoort. Beide kiwi's die in Avifauna uit het ei kropen zijn vernoemd naar de Maori's, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland waar de vogel voorkomt. Tuatahi betekent eerste in Maori, rua betekent tweede.

Kleinste loopvogels

Kiwi's zijn de kleinste loopvogels die er bestaan. De bruine vogel heeft vleugels, maar ze lijken geen functie meer te hebben. Kiwi's vinden hun weg door de nacht dankzij de lange gevoelige snorharen naast hun snavel. De snavel heeft een goed reukvermogen.

De neusgaten bevinden zich aan het uiteinde van de snavel, iets wat geen enkele andere vogelsoort heeft. Ze zijn eivormig, harig en bruin en dat heeft ervoor gezorgd dat het bekende fruitstuk kiwi (het belangrijkste exportproduct in Nieuw-Zeeland) vernoemd werd naar deze bijzondere vogel.