Gepubliceerd op 13 September 2019 om 11.47 uur

Kiwi Tuatahi viert eerste verjaardag in Avifauna

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tuatahi, het eerste kiwi-jong dat in vogelpark Avifauna uit het ei kroop, viert zijn eerste verjaardag in Alphen aan den Rijn. De vogel heeft in het afgelopen jaar zo’n 15.000 meelwormen gegeten en is bijna een kilo aangekomen.

Aanstaande woensdag wordt zijn eerste verjaardag gevierd, tijdens het dagelijkse weegmoment. ‘Deze dag is dat voor een keer om 15.30 uur en daar hoort een bijzondere taart voor onze bezoekers bij. Tuatahi is er groot mee geworden’, meldt vogelpark Avifauna. Grote kans dus dat bezoekers geen puntje kiwivlaai, maar een meelwormtompoes krijgen voorgeschoteld.

Samen met vijftien andere vogelparken en dierentuinen in de wereld maakt Avifauna onderdeel uit van het internationale fokprogramma van de kiwi’s. De bedreigde vogelsoort komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Tuatahi betekent eerste in Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Fokprogramma ligt stil

Hoewel het met Tuatahi goed gaat, ligt het fokprogramma in Avifauna op dit moment stil. Rua, het broertje van Tuatahi, is in het voorjaar van dit jaar overleden. Maar ook het vrouwtje van het broedpaar, dat voor beide jongen heeft gezorgd, is overleden.

In een Amerikaanse dierentuin is een tijdje terug een vrouwtje geboren. ‘We hebben te horen gekregen dat zij volgend jaar misschien naar Avifauna komt, om hier voor nageslacht te zorgen’, vertelde woordvoerder Pamela Stolze eerder aan Studio Alphen. Zij benadrukte dat de verhuizing van de kiwi nog verre van zeker is. ‘Alles moet wel goed blijven gaan met het vrouwtje.’

Lees ook: Fokprogramma kiwi’s in Avifauna ligt stil, Amerika biedt hoop

advertentie
 
advertentie