Klein beetje lucht ziekenhuizen in regio: piek begin januari voorbij

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - In de regionale ziekenhuizen liggen iets minder coronapatiënten dan een week of twee geleden, toen een nieuwe piek op z'n hevigst was. Dat zegt Martin Schalij vrijdag in een interview met Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

'Wij hebben zo'n 170 patiënten op de regionale verpleegafdelingen en 55 tot 60 op de intensive cares', vertelt de arts van het LUMC. Als bestuurder van het Leids Universitair Medisch Centrum geeft hij namens de regio leiding aan de coördinatie van de acute zorg in de hele regio (ROAZ Regio West). 'Het is heel wisselend', beschrijft Schalij. 'Soms is het een paar dagen heel rustig, maar een paar later zie je een kleine uitbraak en dan loopt heel snel de afdeling bij de eerste hulp vol.'

Volgens Schalij was de piek in het aantal ziekenhuisopnames eerder deze maand hoger dan op het hoogtepunt afgelopen najaar. Dat zou ook de noodzaak van de harde lockdown in december verantwoorden ten opzichte van de gedeeltelijke lockdown in oktober.

Avondklok

'Als het niet al te lang gaat duren, is het een verstandige keuze', antwoordt Schalij op de vraag wat hij van de avondklok vindt. Tot en met 9 februari geldt in Nederland een avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur. De maatregel gaat vanaf zaterdag in.

De angst voor de Britse variant van het coronavirus heeft een belangrijk aandeel in het besluit om de avondklok in te voeren. De mutatie is volgens deskundigen een stuk besmettelijker en kan het aantal nieuwe coronabesmettingen fors doen oplopen.

'Je weet het niet, dat maakt het lastig', meent Schalij. 'Iedereen kijkt naar Londen hoe het daar uit de hand liep. Maar daar was meer aan de hand. Ik denk dat als we ons een beetje aan de regels houden, dat het meevalt.'

Vaccineren

Wat volgens de arts echt gaat helpen, is vaccineren. Sinds begin januari worden zorgmedewerkers ingeënt en inmiddels hebben ook de eerste bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen hun prik gehad.

Vanaf zaterdag zijn de huisartsen aan de beurt en na het weekend de eerste thuiswonende hoogbejaarden. 'Dat is heel belangrijk, we gaan de goede kant op', besluit Schalij.

Hieronder is het radio-interview met Martin Schalij te beluisteren.